BT Logo

WannaCry-ransomware door criminelen misbruikt voor phishingpogingen

Laatst bijgewerkt: 29 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 32 seconden

Oplichters op het internet hebben de wereldwijde uitbraak van de WannaCry-ransomware benut voor grootschalige phishingcampagnes. Er zijn op grote schaal e-mails verstuurd waarin de oplichters zich voordoen als de Britse telecomprovider BT (British Telecom).

In de phishing e-mails wordt men gewezen op recente grootschalige internationale incidenten op het gebied van cybersecurity, waarmee waarschijnlijk wordt gedoeld op de WannaCry-ransomware aanvallen. In de mail benoemen de oplichters dat BT extra veiligheidsmaatregelen introduceert. De introductie van deze nieuwe beveiligingsupdates vergt dat mensen op een link in de mail klikken, om de upgrade te bevestigen. Maar de link leidt gebruikers naar een nagebootste website, waar de criminelen proberen gevoelige informatie te ontfutselen.

Hoe bescherm je jezelf tegen phishing?

Er zijn verscheidene dingen die je kan doen om pogingen tot phishing te herkennen, en om jezelf te beschermen. In dit artikel over phishing vind je praktische informatie en tips over wat phishing precies is, hoe je het herkent en hoe je je gegevens veilig houdt.

Zo is het altijd goed om kritisch naar mailtjes te kijken, en dan met name naar wie de afzender van een e-mail is. Zijn er verdachte afwijkingen in het e-mailadres waarneembaar? Dan is er mogelijk sprake van een phishingpoging. Ook als er wordt verwezen naar vreemde domeinnamen, is dit meestal een onheilspellende voorbode. Neem bij twijfel altijd direct contact op met het bedrijf zelf via de officiële kanalen, en maak geen gebruik van links of contactgegevens zoals die staan vermeld in de verdachte e-mail.

Phishingmails hebben soms ook te kampen met een gebrekkige spelling, hetgeen ook een indicatie is voor een phishingpoging. Geef nooit zomaar belangrijke gegevens af, en pas op bij welke websites je inloggegevens invult. Als de site niet te vertrouwen is, maken criminelen met groots gemak jouw belangrijke inloggegevens buit. Vervolgens hebben ze toegang tot jouw accounts en loop je het risico op bijvoorbeeld identiteitsfraude.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past