Wachtwoorden van 50.000 Snapchatgebruikers gestolen in juli

Snapchat app icon

Nieuwssite The Verge meldt dat afgelopen juli de wachtwoorden van meer dan 50.000 gebruikers van de app Snapchat gestolen zouden zijn. Ze trekken die conclusie op basis van interne e-mails die de nieuwssite in handen kreeg. De gebruikers die hiervan slachtoffer zijn geworden, zijn op de hoogte gesteld door Snapchat. Hun wachtwoorden zouden gereset zijn. Wanneer Snapchat de aanval ontdekte is niet duidelijk.

Phishing

Criminelen gebruikten een gehackt account, waarmee ze een phishinglink naar andere gebruikers stuurden. Wanneer op de link werd geklikt, opende er een website die op het inlogscherm van Snapchat leek. Als gebruikers probeerden in te loggen via dat scherm, werden hun gegevens gestolen. De gestolen gegevens werden door de criminelen gepubliceerd in een openbare lijst op de phishingwebsite klkviral.org. In die lijst stonden gebruikersnamen en wachtwoorden van 55.851 gebruikers. Niet al die gegevens bleken echt. Snapchat heeft in totaal 187 miljoen gebruikers.

klkviral.org

Uit de interne e-mails blijkt dat Snapchat op de hoogte werd gesteld van de aanval door een overheidsfunctionaris uit het Britse Dorset. De website waarop de gegevens werden gepubliceerd werd op 24 juli door Google aangemerkt als malafide website en werd verwijderd uit de zoekresultaten. Bezoekers krijgen dan een waarschuwing te zien als ze de site bezoeken, maar ze kunnen ervoor kiezen om de website alsnog te bezoeken. Wanneer de aanval precies stopte is dus niet bekend.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen