Waarschuwing voor valse e-mails van MijnOverheid en RDW

Persoon opent mails op computer en smartphone

De Fraudehelpdesk en de overheid waarschuwen voor nepmails van MijnOverheid. De mails lijken echt, doordat de voor- en achternaam van het slachtoffer gebruikt worden, maar eigenlijk wordt met de mails geprobeerd om de DigiD-gegevens van het slachtoffer te ontfutselen. Ook de RDW (Rijksdienst voor het wegverkeer) waarschuwt voor phishingmails.

Goede imitatie

Volgens MijnOverheid zijn de nepmails een goede imitatie van de mails die MijnOverheid echt verstuurt. In de phishingmail staat dat de ontvanger een bericht van de belastingdienst heeft op MijnOverheid. Als de ontvanger op de link in de mail klikt, wordt diegene doorgestuurd naar een nepwebsite met een aanmeldscherm voor DigiD. Als het slachtoffer zijn gegevens invult kunnen de criminelen deze inzien en bewaren.

Ook de nepmails van de RDW lijken betrouwbaar, maar de afzender is [email protected], terwijl officiële e-mailadressen van de RDW eindigen op @rdw.nl.

Tips

De RDW zegt dat de instantie nooit via de mail om persoonlijke gegevens vraagt, en dat op die manier een nepmail van een echte mail te onderscheiden is.

MijnOverheid vraagt ontvangers van eventuele nepmails deze als bijlage te sturen naar [email protected] Ook raadt MijnOverheid aan om voor de zekerheid altijd zelf naar mijn.overheid.nl te navigeren door de url in te typen in de adresbalk. Op die manier kan er niet op een schadelijke link geklikt worden.

Techredacteur
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen