Diverse rechtsboeken op een rij

VVD en CDA willen betere bescherming privacy slachtoffers

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2020
Leestijd: 2 minuten, 51 seconden

VVD en CDA willen dat het Openbaar Ministerie de verantwoordelijkheid gaat nemen voor het beschermen van de privacy van slachtoffers van geweldsmisdrijven en verkrachtingen. Nu is het zo dat privégegevens van de slachtoffers in het strafdossier van de dader terecht komen, die op zijn beurt het recht heeft om dit dossier in te zien. Daar willen de coalitiepartijen veranderen.

Dat schrijft RTL Nieuws, die met beide partijen en advocaat Richard Korver sprak.

Privégegevens slachtoffer komen ongevraagd bij verdachte terecht

Jaarlijks melden zich enkele duizenden slachtoffers van geweldsdelicten en zedenmisdrijven bij Slachtofferhulp Nederland. Zij werden geconfronteerd met mishandeling, geweld, bedreiging, aanranding, verkrachting of andere ernstige misdrijven. Zonder de juiste begeleiding kan deze traumatische ervaring de rest van hun leven beïnvloeden. Het is een groot probleem waar de politie dagelijks mee geconfronteerd wordt.

RTL Nieuws sprak met een slachtoffer van een geweldsmisdrijf. Shanti -niet haar echte naam- werd tijdens haar dagelijkse boodschappen aangevallen door een tbs’er die met verlof was. Het gebeurde allemaal supersnel en ze wist niet wat haar overkwam. Op dat moment dacht ze het niet zou overleven.

Gelukkig kwam het niet zover. Na het incident deed ze direct aangifte bij de politie. Daarbij liet ze haar persoonlijke gegevens achter, zoals naam, adres en contactgegevens. Wat ze op dat moment niet besefte is dat haar gegevens werden doorgestuurd naar de advocaat van de verdachte. Deze informatie komt vervolgens in het strafdossier van de verdachte. Die mag zijn advocaat op ieder moment om inzage vragen, waardoor Shanti’s gegevens ongewild bij hem terechtkomen. “Ik ging er persoonlijk vanuit dat het vrij logisch is dat ik niet wil dat mijn gegevens zo bij de dader terecht kwamen”, zegt ze tegenover RTL Nieuws.

VVD en CDA willen betere bescherming privacy slachtoffers wettelijk vastleggen

In het geval van Shanti kon haar advocaat dit voorkomen. Hij wees haar hierop, waardoor ze op tijd kon ingrijpen. Als hij niet zo oplettend was geweest, waren haar privégegevens in het strafdossier van de verdachte terecht gekomen.

Volgens advocaat Richard Korver is het geen uitzondering dat de privacy van slachtoffers op deze manier geschonden worden. “Het komt helaas iedere dag voor, ondanks allerlei pogingen om daar verandering in aan te brengen”, aldus Korver.

VVD en CDA vinden dat hier een einde aan moet komen. Ze willen wettelijk regelen dat het Openbaar Ministerie verantwoordelijk wordt voor het beschermen van de privacy van slachtoffers. “Iedere keer dat de gegevens van een slachtoffer onnodig bij een dader terecht komen, is één keer teveel”, vertelt Jeroen van Wijngaarden van de VVD-fractie tegen RTL Nieuws. “Je wilt niet dat de dader van verkrachting of geweldsmisdrijf het woonadres van een slachtoffer kan achterhalen. Als daar in verzaakt wordt, als het OM te slordig omgaat met de adresgegevens van slachtoffers, dan vind dat dat personele consequenties mag hebben.”

Steun voor oproep VVD

Korver, die zich hier al jaren hard voor maakt, ondersteunt de oproep van Van Wijngaarden. “Om ervoor te zorgen dat het tussen de oren komt te zitten bij de mensen die in het strafrechtsbedrijf werken dat het niet vanzelfsprekend is dat je heel het hebben en houden van het slachtoffer in een dossier stopt.”

Vandaag debatteert de Tweede Kamer met minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming over hoe de privacy van slachtoffers van gewelds- en zedenmisdrijven beter beschermd kan worden. Het wetgevingsoverleg tussen de Commissie voor Justitie en Veiligheid en de minister begint om 15:00 en duurt naar verwachting tot 18:30.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen