Uitzendmasten Telecomproviders

VS klaagt bende aan die duizenden accounts bij telecomproviders binnendrong

Laatst bijgewerkt: 13 maart 2019
Leestijd: 1 minuut, 0 seconde

Een bende bestaande uit twaalf leden is in de Verenigde Staten aangeklaagd door de openbaar aanklager. De bende was actief in 30 Amerikaanse staten en drong binnen bij zo’n 3300 accounts bij telecomproviders. Daarmee bestelden ze dure gadgets op naam van het slachtoffer. Ze wisten zo 1300 smartphones te bemachtigen. De verdachten kunnen een gevangenisstraf van maximaal 20 jaar opgelegd krijgen.

Phishing

De bende maakte onder andere gebruik van phishing om toegang te krijgen tot de accounts. Ze verzonden valse e-mails en kregen zo inloggegevens in handen van de nietsvermoedende slachtoffers. Ook kochten ze inloggegevens via het dark web; een afgesloten deel van het internet waar veel illegale goederen en informatie verkocht wordt.

De bende kocht iPhones, tablets en smartwatches met een totale waarde van rond de 1 miljoen dollar. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Justitie op zijn website.

Upgraden naar duurder toestel

De bende gebruikte de gegevens van de accounts om gadgets te bestellen op naam van de slachtoffers. Zonder hun medeweten werd er een upgrade naar een duurder toestel aangevraagd. De verdachten betaalden een klein deel van het bedrag in de winkel en gingen er met het product vandoor, terwijl het grootste deel van het bedrag voor rekening van het slachtoffer kwam.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past