VPN-provider VPNLab tijdens internationale operatie Interpol offline gehaald

bericht over inbeslagname

De VPN-dienst VPNLab is tijdens een internationale actie van Interpol offline gehaald. Er zijn 15 servers in verschillende landen in beslag genomen en het domein is overgenomen door de autoriteiten. Interpol geeft aan dat VPNLab haar diensten aanbood aan cybercriminelen die zich bezighielden met onder andere grootschalige ransomware-aanvallen.

Klantenbestand in handen

VPNLab bestond sinds 2008 en specialiseerde zich in extra zware encryptie en dubbele lagen beveiliging. Door de zware 2048-bit encryptie en mogelijkheid tot meerdere VPN-lagen konden criminelen makkelijker onder de radar opereren. Op de website van VPNLab is nu een melding over de inbeslagname te lezen. De autoriteiten hebben ook de klantgegevens van de dienst in beslag weten te nemen. Deze gegevens worden nu onderzocht.

Advertenties op het dark web

De autoriteiten kwamen VPNLab op het spoor nadat bij verschillende onderzoeken bleek dat criminelen de VPN gebruikten voor hun aanvallen. Zo werd de dienst gebruikt tijdens het verspreiden van malware en voor het opzetten van de communicatie en infrastructuur van ransomware-campagnes. Nou zou dit ook mogelijk zijn met een reguliere VPN, maar Interpol heeft ook achterhaald dat VPNLab zelf actief adverteerde op het dark web. Deze afgeschermde versie van het internet wordt veel gebruikt door criminelen. De advertenties van de dienst waren erop gericht om criminele klanten te werven.

Honderden bedrijven doelwit

Ook de Nederlandse politie was bij de actie betrokken, waarschijnlijk omdat er ook servers van de dienst in Nederland werden gehost. De directeur van het European Cybercrime Centre van Europol, Edvardas Sileris, benadrukt dat acties als deze cybercriminelen het steeds lastiger maken om hun digitale sporen uit te wissen. “Met elk onderzoek winnen we informatie voor volgende zaken”, zegt hij.

Met deze zaak zijn ruim 100 slachtoffers en mogelijke doelwitten in beeld gekomen: “Dankzij de informatie over mogelijke slachtoffers hebben we mogelijk al meerdere ernstige cyberaanvallen voorkomen.” De autoriteiten werken samen met deze bedrijven om verdere aanvallen te voorkomen.

Techredacteur
Bas heeft jarenlange ervaring in de techsector als redacteur en reviewer. Hij schrijft graag uitgebreide reviews van beveiligingssoftware als VPN diensten, virusscanners en wachtwoordmanagers. Daarnaast blijft hij altijd op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van cybercrime, crypto en unblocking. Meer over Bas.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen