Facebook app boos gezichtje

VPN-app Facebook schendt privacy

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 5 seconden

De Consumentenbond waarschuwt gebruikers van de VPN-app van Facebook die bescherming zou moeten bieden voor persoonlijke gegevens. Volgens de Consumentenbond déélt de app juist persoonlijke gegevens met Facebook en al zijn advertentiepartners. Het gaat om de Onava Protect-app, die werkt als een VPN (virtual private network), waarmee internetverkeer versleuteld wordt, zodat hackers er niet bij kunnen.

Onava Protect

De app is niet nieuw, maar wordt sinds kort door Facebook gepromoot via de Facebook-app als manier om de privacy en veiligheid bij het internetten op mobiele apparaten te verhogen. De meeste VPN-aanbieders houden zich niet bezig met data, maar Onava Protect analyseert al het internetverkeer en dat wordt vervolgens gedeeld met Facebook.

Misleidend

Nu de app actief gepromoot wordt viel het de Consumentenbond op dat de app gepresenteerd wordt als een methode voor extra privacy en veiligheid, maar dat er ondertussen door Facebook allerlei gegevens van de gebruiker verzameld worden. Het gaat dan om gegevens, zoals naam, telefoonnummer en bezochte websites. De gebruiker krijgt bij het installeren van de app een korte privacyverklaring te zien, waarin niets staat over het delen van gegevens met Facebook. Dat is alleen te lezen in de volledige versie, die in te zien is na het installeren. Volgens Facebook worden de gegevens alleen geanalyseerd om tactieken van bijvoorbeeld hackers te kunnen herkennen.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past