Samsung Galaxy S10

Vingerafdrukscanner van de Galaxy S10 accepteert iedere vinger

Laatst bijgewerkt: 21 oktober 2019
Leestijd: 1 minuut, 40 seconden

Er lijkt iets goed mis te zijn met de ultrasone vingerafdrukscanner van de nieuwe Samsung Galaxy S10. Door het gebruik van een bepaalde screenprotector zou niet alleen de ingestelde vinger het apparaat kunnen ontgrendelen. Samsung zegt snel met een update te komen, die dit privacy lek zal dichten.

Ultrasone scanner

De ultrasone scanner van Samsung zou een nieuwe en veilig methode zijn om je telefoon door middel van een vingerafdruk te vergrendelen. Nu blijkt dus dat dit behoorlijk fout kan gaan. De scanner werkt met geluidsgolven die bij het instellen het reflectiepatroon van de vingerafdruk opnemen. Echter bepaalde siliconen screenprotectors kunnen dit proces klaarblijkelijk verstoren. Het zou gaan om een goedkoop hoesje van Ebay.

Toevallige ontdekking

De fout werd ontdekt door een Brits koppel. De vrouw had na het instellen van haar rechter  duimafdruk door dat zij ook met haar linker duim de telefoon kon ontgrendelen. Vervolgens bleek dat ook haar man zonder probleem de telefoon kon openen. Wanneer ze vervolgens het hoesje op de S10 van een bekende uitprobeerde, gebeurde hetzelfde. Het hoesje bleek inderdaad de boosdoener.

Samsung erkent het probleem en zegt te werken aan een software patch die het zou moeten oplossen. Een logische oplossing zou zijn dat er melding wordt gemaakt wanneer door een dergelijk hoesje geen vingerafdruk kan worden gevonden. Op deze manier zou de consument gewaarschuwd kunnen worden wanneer zij een verkeerd hoesje hebben aangeschaft. Toch is het tot die tijd misschien verstandig om toch even terug te grijpen op een Pincode voor het vergrendelen van je Galaxy S10.

Mogelijke inbreuk

Hoewel het in eerste instantie leek alsof dit alleen zo werkte wanneer je ook tijdens het instellen gebruik maakte van het hoesje, lijkt dit nu toch anders te liggen. Zo is in een video op Twitter te zien hoe een apparaat wordt ontgrendeld met het siliconenhoesje nadat de vingerafdruk zonder het hoesje is ingesteld. Dit zou betekenen dat iemand met een dergelijk hoesje altijd in jou S10 zou kunnen wanneer je deze vergrendeld hebt met een vingerafdruk.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen