Man typt op computer in het donker

Vier jaar cel geëist tegen verdachte die duizenden inloggegevens stal

Laatst bijgewerkt: 26 september 2019
Leestijd: 0 minuut, 58 seconden

Het Openbaar Ministerie heeft afgelopen woensdag vier jaar cel geëist tegen een verdachte die tussen 2012 en 2016 op grote schaal online fraude zou hebben gepleegd. Het ging om een hoger beroep en de eis van het OM kwam overeen met de straf die de rechtbank in Leeuwarden de Eindhovenaar vorig jaar juni al oplegde: vier jaar cel, waarvan één jaar voorwaardelijk.

Man koppelde illegale software aan eigen webshops

De man bouwde en beheerde zelf webshops, waar hij een illegaal programma aan koppelde. Op die manier kon hij inloggegevens van klanten uitlezen. Daarna gebruikte hij deze gegevens om in te loggen bij andere websites, waar hij bestellingen plaatste op naam van de klanten. Hij maakte hiermee misbruik van het feit dat mensen vaak dezelfde inloggegevens gebruiken voor meerdere diensten en websites.

Duizenden inloggegevens gestolen

Volgens het OM heeft de verdachte op zeer grote schaal gegevens afgetapt. Op zijn laptop werden 22.000 inlognamen en bijbehorende wachtwoorden gevonden. Daarnaast logde hij met de gestolen gegevens ook in bij Facebookaccounts van de slachtoffers. Vervolgens deed hij zich voor als de eigenaar van het account en vroeg hij bekenden om geld. Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden doet over twee weken uitspraak in de zaak.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen