Persoon ingelogd op Facebook op laptop

Verschillende bedrijven delen ongevraagd gegevens van klanten met Facebook

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 0 minuut, 54 seconden

De consumentenbond deed onderzoek, waarbij in een steekproef zeventien bedrijven werden gevonden die zonder toestemming gegevens met Facebook delen. Het gaat dan om bijvoorbeeld adressen en e-mailadressen, die gebruikt worden om gerichter te kunnen adverteren. Volgens de Wet bescherming Persoonsgegevens is dit verboden.

Doorgaan na melding

Nadat de Consumentenbond melding deed van dit probleem, zijn verschillende bedrijven gestopt met het delen van gegevens op deze manier. Een aantal bedrijven zegt hun strategie te gaan heroverwegen. Er zijn echter ook bedrijven die gewoon doorgaan, met als reden dat iedereen het zo doet die online adverteert. Wel zeggen ze hun gegevens te gaan versleutelen, maar volgens de Autoriteit Persoonsgegevens doet dat niet terzake.

Uitzondering in de privacywet?

De Postcodeloterij beroept zich op een uitzondering in de privacywet die het mogelijk maakt om bij zwaarwegende redenen ongevraagd gegevens van klanten te delen. Het zogenaamd gerechtvaardigd belang. Volgens de AP valt gerichte marketing hier absoluut niet onder. De AP moet het onderzoek van de Consumentenbond nog inhoudelijk bestuderen en zal dan beslissen of er vanuit de AP ook een onderzoek moet komen naar dit fenomeen.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past