Verdubbeling identiteitsfraude in 2016 - VPNgids.nl

Verdubbeling identiteitsfraude in 2016

Phishing pogingIn 2016 is er twee keer zo vaak melding gedaan van identiteitsfraude als het jaar daarvoor. Het Centraal meldpunt Identiteitsfraude en -fouten (afgekort CMI) van het ministerie van Buitenlandse Zaken registreerde ruim 1700 meldingen. In 2015 waren er ‘maar’ 800 soortgelijke meldingen.

Er is volgens het CMI steeds meer sprake van misbruik van persoonsgegevens. Daarnaast is de stijging van het aantal meldingen volgens een woordvoerder ook deels te danken aan de verbeterde vindbaarheid en naamsbekendheid van het meldpunt. En het is nu verplicht voor organisaties om klanten op de hoogte te houden van eventuele datalekken.

Steeds vaker worden persoonsgegevens online geverifieerd middels een simpele scan van een officieel document. Met dergelijke digitale kopieën van belangrijke papieren kan men tegenwoordig probleemloos online een nieuwe rekening openen, een bestelling plaatsen of een abonnement afsluiten. Vaak is een buitgemaakte kopie van een ID het enige document wat een fraudeur nodig heeft om toe te slaan.

Fraude via Marktplaats, vacaturesites en huurplatforms

Kopieën van belangrijke documenten worden tegenwoordig onder meer buitgemaakt via Marktplaats. Oplichters zitten op verhuursites, en bieden kamers te huur aan waar potentiële huurders wel eerst een document voor moeten opsturen. Ook zijn oplichters actief op vacaturepagina’s, waar ze niet-bestaande vacatures plaatsen en sollicitanten vragen om een kopie van een ID-kaart of paspoort. De boodschap van het CMI in deze kwestie is dan ook: Stuur nooit zomaar kopieën van identiteitspapieren naar anderen. Er zijn in de regel maar weinig organisaties die het recht hebben om een dergelijke kopie op te vragen bij consumenten.

 

Over David Janssen

David Janssen: psycholoog en gedragsdeskundige. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’; waaronder ook het recht op privacy en bescherming van onze persoonsgegevens. Vanuit deze interesse is hij als mede-oprichter VPNgids.nl gestart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief 
Schrijf je in en maak kans op gratis VPN abonnementen 

Privacy, security en VPN nieuws

Geen SPAM! Wij delen je email adres met niemand, en sturen niet meer dan 1 email per week

Bedankt voor je inschrijving!

Bevestig je inschrijving via de email in je mailbox
(let op je spammap)