Jeroen Dijsselbloem

Verdubbeling budget autoriteit persoonsgegevens

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 10 seconden

In de begroting van het ministerie van Veiligheid en Justitie, die vandaag op Prinsjesdag bekend werd gemaakt, staat dat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vanaf 2019 zeven miljoen meer budget krijgt. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van het budget van 2017, dat 7,7 miljoen was. De AP houdt toezicht op de naleving van privacy- en databeschermingsregels. Het budget is wel veel lager dan geadviseerd was door een onafhankelijk bureau.

Nieuwe taken

De AP krijgt vanaf mei 2018 nieuwe taken, omdat dan de nieuwe Europese privacywetgeving ingaat. De nieuwe wetgeving, die de Algemene verordening gegevensbescherming genoemd wordt, zorgt ervoor dat bedrijven meer plichten krijgen om privégegevens te bewaken. De AP krijgt net als andere Europese waakhonden, ook meer bevoegdheden om te onderzoeken en te beboeten. In 2018 krijgt de AP al vijf miljoen extra en vanaf 2019 zal dat structureel zeven miljoen meer budget zijn.

Advies van adviesbureau

Het adviesbureau Andersson Elffers Felix werd door het ministerie ingeschakeld over het budget dat de AP zou moeten krijgen om hun taken goed uit te kunnen voeren. Het bureau adviseerde in juni dat het budget van de AP naar 19,6 tot 29,4 miljoen moest groeien. In de begroting van het ministerie komt het budget dus een stuk lager uit. De Autoriteit Persoonsgegevens noemt de verhoging van het budget voor nu positief. SP-Kamerlid Maarten Hijink is minder positief. Hij vindt dat je de AP niet meer verantwoordelijkheden geven zonder daarvoor voldoende budget toe te kennen.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past