Verdachten traceren moeilijker voor veiligheidsdiensten door komst 5G

Europol hoofdkantoor

Europol heeft een brandbrief geschreven aan de Europese Commissie om te waarschuwen voor problemen die zouden kunnen ontstaan bij het invoeren van 5G. Politie en veiligheidsdiensten zouden dan namelijk geen gebruik meer kunnen maken van nep-antennes om verdachten te volgen of af te luisteren.

Nep-antennes

De nep-antennes, ook wel bekend als IMSI-catchers, worden door veiligheidsdiensten gebruikt om het identificatienummer van een simkaart te achterhalen. Voor de gebruiker van de telefoon lijkt het alsof het apparaat verbinding maakt met een provider, maar eigenlijk wordt de locatie van de telefoon zichtbaar voor de veiligheidsdiensten. Dit is belangrijk, omdat op deze manier mensen gevolgd kunnen worden die vaak van simkaart wisselen. Verdachten kunnen dan namelijk gelinkt worden aan een telefoon. Opsporingsdiensten zeggen deze methode in te zetten bij ernstige zaken, zoals vermissingen en ontvoeringen.

Onderzoek van NRC en Reporter Radio

NRC en Reporter Radio kwamen er na onderzoek achter dat het gebruik van een nep-antenne niet meer mogelijk is met de komst van 5G. Europol vraagt providers hun diensten of netwerken zo aan te passen dat het apparaat van een gebruiker altijd te identificeren blijft. Volgens het NRC willen telecomaanbieders en politie dit verzoek negeren en geen alternatief bedenken voor de IMSI-catchers, omdat naast inlichtingendiensten ook criminelen en buitenlandse spionnen er gebruik van zouden maken.

Techredacteur
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen