QR-code

Verdachten opgepakt voor QR-code oplichtingszaak

Laatst bijgewerkt: 26 juli 2019
Leestijd: 1 minuut, 27 seconden

Maandag heeft de politie twee Rotterdammers van 26 aangehouden op verdenking van QR-code oplichting. Zij zouden in het centrum van Rotterdam tientallen mensen hebben opgelicht met een babbeltruc.  

Babbeltruc 

De verdachten zouden mensen hebben aangesproken met een verklaarbaar verhaal dat bij vele geen argwaan opriep. Zo deden zij bijvoorbeeld alsof ze geld nodig hadden voor een parkeerautomaat, maar dit alleen cash hadden. Vervolgens vroegen ze voorbijgangers of zij de cash wilde ruilen door 5 euro over te maken naar de verdachten. Het enige wat de slachtoffers hoefden te doen was het scannen van een QR-code.  

QR-code 

Wat de slachtoffers niet door hadden was dat zij door de QR-code te scannen, toegang gaven tot hun bankgegevens. Vervolgens konden de criminelen in de bankomgeving van de slachtoffers geld overmaken naar zichzelf. Op deze manier hebben ze duizenden euro’s gestolen van tientallen slachtoffers. Een QR-code is een soort barcode die je met je mobiel kunt lezen. Hoewel dit soort codes erg handig kunnen zijn om bijvoorbeeld een website direct te openen, zijn er ook risico’s.  Zo kunnen criminelen een QR-code zo maken dat zij, wanneer jij de code scant, toegang krijgen tot je apparaat of een specifieke app. Om deze rede is het dan ook verstandig om nooit een QR-code te scannen van een bedrijf of persoon die je niet geheel vertrouwt.

Politieoptreden 

In Rotterdam werden er flyers uitgedeeld en stoepborden neergezet om het publiek te waarschuwen voor deze listige truc. Ook werd er gewaarschuwd via social media. De twee mannen die nu zijn aangehouden werden in Den Haag op heterdaad betrapt. De incidenten in Den Haag werden vervolgens gekoppeld aan de feiten in Rotterdam. Sinds de verdachten in hechtenis zitten zijn er geen nieuwe aangifte van een dergelijk incident gedaan bij de politie van Rotterdam.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen