D66 wil veiligheidskeurmerk Internet of Things-apparaten

Pechtold

Nieuwe ontwikkelingen en technologieën gaan razendsnel en er worden steeds meer Internet of Things-apparaten ontwikkeld. Een goede zaak natuurlijk, maar het creeërt ook de noodzaak deze apparaten te keuren. D66 pleit daarom vandaag op eigen website voor een verkoopverbod voor onveilige Internet of Things-apparaten (originele artikel verwijderd door bron). Apparaten die niet aan een nog op te stellen keurmerk voldoen, nemen risico’s met zich mee, zoals diefstal van data en aanvallen waarbij apparaten worden overgenomen.

In de initiatiefnota van D66 wordt gepleit voor een verkoopverbod. Het betreft daarbij apparaten die niet veilig op het internet zijn aangesloten. Kees Verhoeven (D66): “Apparaten moeten brandveilig zijn, anders mogen ze niet worden verkocht. Maar een internetcamera die je in de kinderkamer hangt, wordt niet gecontroleerd op internetveiligheid. Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat bij sommige camera’s iedereen via internet mee kan kijken. D66 wil dat mensen veilig gebruik kunnen maken van hun apparaten die op internet zijn aangesloten. Apparaten die makkelijk te hacken zijn, mogen niet meer worden verkocht.”

Veiligheidseisen Internet of Things-apparaten

Er zijn diverse minimum veiligheidseisen waar op internet aangesloten apparaten volgens D66 aan moeten voldoen, zoals:

  • Standaarden voor versleuteling van gegevens
  • Eisen aan standaardwachtwoord
  • Duidelijke handleidingen
  • Softwareupdates uitvoeren

Steeds vaker belanden privé foto’s en gegevens op een (thuis)netwerk. In sommige gevallen hebben opslagapparaten zelfs een standaardwachtwoord (zoals admin123). Ook als er beveiligingsfouten in de software zijn die door de fabrikant niet opgelost worden, moeten gebruikers op hun hoede zijn. D66 wil consumenten daarbij helpen en hen beter beschermen. Er mag daarom volgens Verhoeven alleen nog veilige apparatuur worden gekocht.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen