VDL start productie weer na cyberaanval

VDL

VDL NedCar start vandaag de productie van auto’s weer op nadat ze vorige week slachtoffer werden van een cyberaanval. De fabriek in het Limburgse Born kan weer van start doordat het bedrijf een “veilige digitale omgeving” heeft weten te creëren.

Grote cyberaanval

Vorige week werd VDL getroffen door een grote cyberaanval. Vrijdag kwam naar buiten dat alle 105 bedrijven die onder VDL vallen te maken hadden met gevolgen van de aanval. Hierdoor kwam dus ook de productielijn van autofabriek VDL NedCar in Born stil te liggen. Gelukkig heeft het bedrijf het nu voor elkaar gekregen om een veilige omgeving op te zetten waardoor de productie in ieder geval weer van start kan.

Het is nog altijd niet bekend wat voor aanval het precies is geweest. VDL zegt alles te onderzoeken maar laat niks los over de aard van de aanval en eventueel losgeld. Ook laat het bedrijf niet los of het inmiddels al aangifte heeft gedaan.

Chiptekort

Het is niet de eerste keer dit jaar dat de productie bij VDL NedCar stil komt te liggen. Net als veel andere bedrijven heeft VDL last van het wereldwijde chiptekort. Hierdoor werden de productiedagen al omlaag bijgesteld.

Ransomware in opmars

Het gebeurt steeds vaker dat grote bedrijven getroffen worden door bijvoorbeeld ransomware-aanvallen. Hierdoor kunnen de bedrijven niet meer in hun eigen systemen en komt dus soms zelfs de hele productielijn stil te liggen. Bij ransomware-aanvallen eisen hackers losgeld om systemen weer vrij te geven.

Voor bedrijven is het dan lastig om te kiezen voor ofwel betalen ofwel voor lange tijd niet bij je systemen te kunnen. Bij betaling is het alsnog niet zeker dat de hacker je ook daadwerkelijk weer toegang biedt tot je systemen. Er is momenteel ook een discussie gaande over hoe bedrijven om zouden moeten gaan met ransomware-aanvallen. Zo zijn er ideeën om verzekeraars te verbieden om losgeld bij een hack nog te vergoeden. Als niemand meer betaald wordt is het voor hackers al snel minder lucratief om dergelijke aanvallen uit te voeren.

Techredacteur
Tove is al een aantal jaar actief bij VPNgids als techredacteur. Haar doel is om belangrijke informatie over veilig internetten en privacy voor iedereen beschikbaar en begrijpelijk te maken. Mensen kunnen zich beter wapenen tegen cybercriminaliteit en internetcensuur wanneer ze weten waar het over gaat. Meer over Tove.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen