Twitter kantoor uithangbord

Twitter ontzegt Britse inlichtingendienst toegang tot gebruikersdata

Laatst bijgewerkt: 29 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 26 seconden

Twitter weigert de Britse overheid toegang tot data van haar gebruikers. De Britse overheid maakte gebruik van gebruikersgegevens van Twitter om eventuele terroristische plots te ontdekken.

Twitter surveillance verboden

Via een derde partij had de Britse overheid toegang tot informatie van Twitter. Hierbij werd Twitter gescand op het gebruik van woorden die op terrorisme zouden kunnen duiden. Twitter heeft o.a. de Britse politie en inlichtingendienst MI5 nu de toegang ontzegd. De informatie op Twitter mag niet meer op deze manier voor surveillance worden gebruikt.

Britse regering woedend

De Britse regering laat het er niet bij zitten en protesteert tegen de beslissing. “We zijn in gesprek met Twitter om toegang te krijgen tot de gegevens”, aldus een woordvoerder van de Britse regering. Volgens hem zou social media een rol moeten spelen in de strijd tegen terrorisme.

Het is niet de eerste keer dat Twitter een overheid weigert toegang te geven tot gebruikersdata. In 2016 was het de Amerikaanse CIA die haar werkzaamheden moest stilleggen. De CIA analyseerde gebruikersdata met Dataminr, dat deels eigendom is van Twitter.

Analyseren mag wél zonder analysebedrijf

In november 2017 schreef Chris Moody, datahoofd van Twitter: “Het gebruik van de publieke systemen of dataproducten van Twitter om activisten in de gaten te houden is absoluut onacceptabel en verboden”. Dit statement is nu opnieuw herhaald ten overstaan van de Britse media. Uiteraard staat het overheden vrij om Twitter te doorzoeken. Dit moet echter op dezelfde manier gebeuren als hoe normale gebruikers dat kunnen doen. Er mag dus geen gebruik worden gemaakt van analysebedrijven om de data door te spitten. Overheden maken graag wél gebruik van een analysebedrijf. Door op die manier grote aantallen tweets te analyseren kunnen zij namelijk globaal de locatie van gebruikers vaststellen.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past