Tweede Kamer wil opheldering over valse vaccinatiebewijzen

Man met een mobiele scanner scant een QR-code op een smartphone

Dat er GGD-medewerkers zijn die mogelijk valse coronavaccinatiebewijzen hebben aangemaakt, is de Tweede Kamer in het verkeerde keelgat geschoten. Kamerleden vragen zich af hoe het mogelijk is dat er met vaccinatiebewijzen gefraudeerd kan worden. Tevens wil de Kamer van het kabinet horen hoe ze de controle binnen de GGD-afdelingen op orde gaat brengen.

Dat blijkt uit schriftelijke vragen van Maarten Hijink (SP).

GGD-medewerkers vervalsen mogelijk coronavaccinatiebewijzen

Eerder deze week meldde GGD GHOR dat er een aantal medewerkers op non-actief waren gesteld. De overkoepelende organisatie van alle GGD’en vermoedt dat zij tegen betaling valse QR-codes hebben aangemaakt voor mensen die zich niet hebben laten inenten. Zodra een horecaondernemer deze code scant, verschijnt er een groen vinkje in beeld. Vanzelfsprekend had dat nooit mogen gebeuren.

De gezondheidsinstantie heeft aangifte gedaan tegen de werknemers wegens het frauderen met coronavaccinatiebewijzen. Maandag arresteerde het cybercrimeteam van de politie Midden-Nederland een 20-jarige man uit Alphen aan den Rijn. De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

Een woordvoerder verklaarde er alles aan te doen om fraude met vaccinatiebewijzen te voorkomen. “Helaas kunnen we, ondanks alle waarborgen, niet volledig uitsluiten dat er medewerkers zijn die misbruik maken van het systeem waartoe ze vanwege hun werkzaamheden toegang hadden. Indien een overtreding ontdekt wordt, wordt hier direct op geacteerd. Hetgeen kan leiden tot aangifte en ontslag op staande voet”, aldus de woordvoerder.

Waren de GGD of het ministerie op de hoogte van deze fraude?

Deze mogelijke frauduleuze praktijken met vaccinatiebewijzen is de SP niet in de koude kleren gaan zitten. Tweede Kamerlid Maarten Hijink besloot om demissionair minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge hierover aan de tand te voelen. Hij wil van de minister weten hoeveel valse vaccinatieregistraties er zijn aangemaakt door de GGD-medewerkers die op non-actief zijn gesteld.

Hijink vraagt aan minister De Jonge of het gerucht klopt dat er al maanden valse vaccinatiebewijzen te koop zijn. Het Kamerlid wil van de bewindsman weten of de GGD-afdelingen of het ministerie van Volksgezondheid daarvan op de hoogte waren. “Zo ja, waarom is er dan niet eerder ingegrepen?”, aldus de socialist. Hij wil weten hoe het kan dat deze mogelijke fraude zolang onopgemerkt is gebleven.

Hoe gaat de minister de controle bij de GGD-afdelingen op orde brengen?

Tevens heeft Hijink een aantal praktische vragen over de mogelijke fraude met coronavaccinatiebewijzen. Minister De Jonge moet uitleggen of het eenvoudig is voor medewerkers om valse vaccinatieregistraties aan te maken. Daarnaast wil de SP’er van de minister horen hoe er gecontroleerd wordt of GGD-medewerkers geen valse vaccinatiebewijzen aanmaken. Verder vraagt Hijink zich af hoe deze soort fraude mogelijk is. “Is de controle binnen de GGD’en niet voldoende op orde gebracht na het privacylek in januari?”, vraagt hij zich hardop af.

Tot slot wil het SP-Kamerlid weten hoe minister De Jonge ervoor gaat zorgen dat de controle binnen de GGD-afdelingen nu wel op orde wordt gebracht. Toen bekend werd dat GGD-medewerkers op grote schaal persoonsgegevens van Nederlanders verzamelden en verkochten, voerde minister De Jonge diverse aanvullende maatregelen door. Zo werden de print- en exportfunctie grotendeels uitgeschakeld, zoekmogelijkheden in de IT-systemen beperkt en werd het aantal interne controles opgevoerd om misbruik te voorkomen. Verder liet de minister externe audits uitvoeren, lichtten experts de systemen grondig door en werd de VOG-administratie (Verklaring Omtrent Gedrag) op orde gebracht.

Versoepelingen terugdraaien?

Het is belangrijk dat het antwoord op deze vragen boven tafel komt. Een vals coronavaccinatiebewijs is niet alleen een gevaar voor de houder, maar ook voor zijn directe omgeving. Vanaf zaterdag 25 september mogen mensen weer een groot aantal sociale en culturele uitstapjes maken. Voorwaarde is wel dat men een coronapas kan overleggen. Dat houdt in dat ze een QR-code met groen vinkje kunnen laten zien om aan te tonen dat ze ingeënt en dus (in belangrijke mate) beschermd zijn tegen het coronavirus.

Valse vaccinatiebewijzen kunnen voor een nieuwe opleving van het coronavirus zorgen. De kans bestaat dan dat het kabinet zich genoodzaakt voelt om de versoepelingen weer terug te draaien. En dan zijn we met z’n allen weer terug bij af. Zowel het kabinet als GGD GHOR neemt de zaak dan ook hoog op.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen