Lege Tweede Kamer foto

Tweede Kamer gaat akkoord met wetsvoorstel computercriminaliteit

Laatst bijgewerkt: 29 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 36 seconden

Op dinsdag 20 december heeft de Tweede Kamer zich uitgesproken over het wetsvoorstel computercriminaliteit III. De uitslag van deze stemming heeft er toe geleid dat de Tweede Kamer akkoord is gegaan met dit wetsvoorstel. Dat betekent dat justitie en politie verdachten mag controleren door in het geheim de systemen van deze verdachten binnen te dringen. Zij kunnen dan data bekijken en analyseren die de verdachte via computer, telefoon of server verzendt.

Veel vrijheid voor politie en justitie

Het wetsvoorstel computercriminaliteit geeft politie en justitie veel vrijheid.  Behalve het binnendringen van systemen, mag de politie de gegevens op deze systemen ook kopiëren of ontoegankelijk maken voor anderen. Ze mogen observeren, maar ook communicatie aftappen. Voor het hacken van systemen van een verdachte, heeft de politie wel toestemming nodig. De officier van justitie moet hiervoor naar de rechter-commissaris. De Centrale Toetsingscommissie zal het verzoek behandelen en de bevoegdheid toetsen.

Ook het inzetten van zogenaamde ‘lokpubers’ is binnen dit nieuwe wetsvoorstel toegestaan. De politie wil dit gaan gebruiken om ‘groomers’ – mensen die minderjarigen voor seksuele doeleinden op internet benaderen – op te sporen en te vervolgen. Ook malafide verkopers moeten op hun tellen letten. Wie op het internet herhaaldelijk goederen of diensten aanbiedt zonder deze daadwerkelijk te leveren, kan hiervoor voortaan strafrechtelijk worden vervolgd. Heling van computergegevens wordt onder het nieuwe wetsvoorstel computercriminaliteit als zelfstandig delict strafbaar.

Stemming wetsvoorstel computercriminaliteit

Dat de Tweede Kamer bij stemming akkoord is gegaan met het wetsvoorstel, wil niet zeggen dat iedereen enthousiast is. Bits of Freedom maakte een overzicht van de stemming. Daaruit blijkt dat VVD, PvdA en de christelijke partijen vóór het wetsvoorstel hebben gestemd. Tegenstemmers waren D66, Denk, SP, PVV, Partij voor de Dieren, 50PLUS, GroenLinks, Klein en Groep Bontes/van Klaveren en PvdA-Kamerlid Astrid Oosenbrug. Nu is het aan de Eerste Kamer om zich over het wetsvoorstel te buigen. Het is nog niet duidelijk of het voorstel daar ook op een meerderheid kan rekenen.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past