Twee Nederlandse mannen aangehouden voor phishing

Man draait celdeur op slot met sleutels

Twee mannen deden zich voor als medewerkers van online advertentieplatform Marktplaats om gegevens van gebruikers te stelen. Zij werden opgepakt door het cybercrimeteam van politie Midden-Nederland. De politie maakte dat vrijdag bekend. Het gaat om een 21-jarige man uit Rotterdam en een man zonder vaste verblijfplaats.

Telefonische phishing

De daders belden gebruikers van Marktplaats op en zeiden dat hun account gehackt was. Ze vroegen om hun inloggegevens om dat op te lossen. Vervolgens logden ze in op de accounts om bijvoorbeeld telefoons te verkopen die na betaling niet opgestuurd werden. Het geld pinden ze meteen nadat het verzonden was.

Aangiftes

Er werden meerdere aangiftes gedaan en zo konden de mannen uiteindelijk opgepakt worden. De verwachting is dat er nog veel meer gedupeerden zijn dan nu bekend is en daarom is de exacte schade van de incidenten nog niet bekend. Marktplaats adviseert gebruikers om nooit hun gegevens af te staan, omdat Marktplaats zelf nooit om inloggegevens zou vragen.

Techredacteur
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen