Donald Trump

Trump werkt voor verkiezingscampagne met ex-medewerkers Cambridge Analytica

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 3 seconden

In 2020 vinden er weer nieuwe Amerikaanse verkiezingen plaats, waarbij Donald Trump zich beschikbaar zal stellen voor herverkiezing. De voorbereidingen voor de verkiezingen zijn al aan de gang en volgens twee verslaggevers van het Amerikaanse persbureau AP werkt Trump daarvoor samen met voormalige medewerkers van het omstreden bedrijf Cambridge Analytica. Het gaat om het bedrijf Data Propria dat wordt geleid door Matt Oczkowski. Ook hij is een voormalig medewerker van Cambridge Analytica en in het bedrijf werken nog drie andere ex-medewerkers van CA.

Matt Oczkowski

De verslaggevers van AP hoorden Oczkowski zeggen dat hij werkt aan de verkiezingscampagne van 2020, maar bij navraag ontkent hij dat. Ook de campagnemanager zegt dat er voor de campagne van 2020 nog geen contracten getekend zijn met derde partijen. Oczkowski bevestigt dat hij in 2018 werkt aan Republikeinse campagnes, maar ontkent dat hij iets te maken heeft met de verkiezingen in 2020. Oczkowski leidde het datateam van Cambridge Analytica dat aan de campagne van Trump in 2016 werkte.

Cambridge Analytica

Het bedrijf Cambridge Analytica en het moederbedrijf SCL werden vorige maand opgeheven na een dataschandaal bij Facebook. Data Propria houdt zich net als CA bezig met het gericht benaderen van kiezers en consumenten. Volgens Oczkowski houden de voormalige medewerkers van CA zich bij Data Propria niet bezig met het opstellen van psychologische profielen.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past