Donald Trump thumbs up

Trump maakt het officieel: Browsergeschiedenis van Amerikaanse consumenten mag verkocht worden

Laatst bijgewerkt: 29 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 30 seconden

President Donald Trump heeft zijn handtekening gezet onder het nieuwe wetsvoorstel dat Amerikaanse internetproviders carte blanche geeft de browsergeschiedenis van burgers te verkopen. Bezwaren van privacy-activisten, deskundigen en bezorgde burgers hebben niet mogen baten.

Senaat, Congres en Trump allemaal akkoord met nieuwe regels

Na het Congres en de Senaat heeft nu ook Trump ingestemd met de nieuwe regelgeving. De nieuwe regels draaien de privacyregels zoals vorig jaar opgesteld door de FCC (Federal Communications Commission) grotendeels terug. De regels die de FCC had opgesteld behelsden dat internetproviders expliciete permissie van klanten nodig hadden om persoonlijke gegevens te verzamelen en te utiliseren. Deze expliciete toestemming is na Trumps handtekening nu niet meer nodig. Daarnaast is de FCC vleugellam gemaakt om in de toekomst nog dergelijke nieuwe regels op te kunnen stellen.

Critici maken zich zorgen om de privacy

Critici maken zich grote zorgen om de privacy van Amerikaanse consumenten. Volgens velen is er met het inperken van de macht van de FCC geen instantie meer die adequaat toezicht kan houden op de belangen van Amerikaanse burgers waar het online privacy aangaat. Zelfs enkele internetproviders kiezen de kant van de critici in deze kwestie; AT&T, Comcast en Verizon hebben aangegeven de individuele internetgeschiedenis van klanten niet te gaan verkopen. Het is afwachten wat er terecht komt van deze toezeggingen, daar de gekozen bewoording ook kan impliceren dat data niet per individuele klant maar in bulk verkocht kan gaan worden.

Geen vrije keuze qua internetprovider

Op veel plekken in de Verenigde Staten hebben consumenten niet de mogelijkheid een internetprovider te kiezen. In veel staten is er namelijk slechts één marktspeler actief, en consumenten zijn dus genoodzaakt bij die specifieke provider hun internetaansluiting af te nemen. Mocht dit een provider zijn die de privacy van haar klanten niet respecteert, dan hebben consumenten weinig alternatieven.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past