Trump bevestigt Amerikaanse cyberaanval op Russische trollen

Trump bevestigt Amerikaanse cyberaanval op Russische trollen

Laatst bijgewerkt: 17 juli 2020
Leestijd: 2 minuten, 34 seconden

De Amerikaanse president Donald Trump heeft in 2018 de opdracht gegeven om een cyberaanval uit te voeren tegen Russische trolls. Op deze manier wilde hij voorkomen dat de tussentijdse verkiezingen beïnvloed zouden worden door Rusland. Zijn voorganger Barack Obama wist van de plannen van Rusland en zou te weinig hebben gedaan om er iets tegen te doen.

Dat zegt president Trump in een interview met The Washington Post.

Over de cyberaanval

Het is de eerste keer dat de president een boekje opendoet over de cyberaanval. Deze vond plaats op de dag dat de tussentijdse verkiezingen van start gingen in 2018. Inlichtingendiensten hadden aanwijzingen dat de International Research Agency (IRA) de verkiezingen probeerde te manipuleren door valse en foutieve informatie te verspreiden. De Russiche trollen zouden geprobeerd hebben om onzekerheid te zaaien over de uitkomst van de verkiezingen. Dat kon de president niet toestaan, zo vertelt hij in het interview met The Washington Post. Daarom gaf hij de opdracht om een cyberaanval uit te voeren tegen de Russische trollen van de IRA.

Het is de eerste keer dat president Trump openheid van zaken geeft in deze kwestie. Tot nu toe werd de zaak als ‘geclassificeerd’ of ‘geheim’ aangemerkt en kon de president zodoende er geen uitspraken over doen. Kennelijk is Trump van gedachte veranderd en vertelt hij vol trots over de cyberaanval tegen The Washington Post.

In het interview vertelt president Trump dat de cyberaanval onderdeel was van een “aanvallende cybercampagne” tegen Rusland. Rusland probeerde volgens hem de tussentijdse verkiezingen te torpederen. De aanval begon op de dag van de verkiezingen en duurde enkele dagen. Zodoende was Rusland niet in staat om valse informatie over de verkiezingscampagne en de verkiezingsuitslag te verspreiden.

Presidentsverkiezingen

Het International Research Agency of IRA is een groep Russische trollen dat opzettelijk probeert het maatschappelijk debat, sociale verhoudingen en verkiezingen in andere landen te beïnvloeden. Om dat te bereiken verspreiden ze valse berichten op fora en social media. Zodra deze worden opgepikt en gedeeld, gaat het debat niet langer over de inhoud. Bewust of onbewust laten mensen zich hierdoor misleiden, wat zijn impact kan hebben op de uitslag van verkiezingen.

Er zijn aanwijzingen dat Rusland in 2016 gebruikmaakte van de diensten van de IRA om de Amerikaanse presidentsverkiezingen naar hun hand te zetten. Zo werden er onder meer e-mails en documenten van presidentskandidaat Hillary Clinton en het Democratische Nationale Comité buitgemaakt door Russische hackers.

‘Obama deed niets’

In het vraaggesprek met The Washington Post vertelt president Trump dat zijn voorganger Barack Obama wist dat Rusland de presidentsverkiezingen probeerde te beïnvloeden en er niets aan deed. “Hij wist al voor de verkiezingen van 2016 dat Rusland zich ermee bemoeide. Of dat was hem verteld. Of dat wel of niet het geval was, wie zal het zeggen? Hij zei er niets van”, zo zegt Trump.

Dat Obama de Russische president Poetin daarover aansprak en dat jaar sancties oplegde aan Rusland wegens de hackaanval tijdens de verkiezingen, daarover zwijgt de Amerikaanse president. Sterker nog, in 2016 stond hij naast Poetin en ontkende hij iedere betrokkenheid van Rusland bij de inmenging van de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen