PowerPoint app op smart device

Trojan valt Nederland aan via PowerPoint

Laatst bijgewerkt: 29 januari 2019
Leestijd: 0 minuut, 42 seconden

Europese landen, waaronder Nederland, zijn doelwit van een malware-campagne. Via PowerPoint-bestanden probeert de Trojan naast Nederland, onder andere gebruikers in Polen en het Verenigd Koninkrijk aan te vallen.

Geen klik nodig voor infectie via trojan

De melding over de malware komt van het beveiligingsbedrijf Trend Micro. De trojan verspreid een malware die bankinformatie van de gebruiker probeert te stelen. Een systeem kan al met de malware worden geïnfecteerd door met de muis boven een link in het PowerPoint bestand te zweven. Internetgebruikers hoeven dus niet op een afbeelding of link in de tekst te klikken, wat infectie makkelijker maakt. De ‘protected view’ functie moet wél zijn uitgeschakeld. De malware werkt alleen via de desktopvariant van PowerPoint.

De malware gebruikt kwaadaardige ppsx- en pps-bestanden om zichzelf te verspreiden. Het bestand doet zich voor als een factuur of bevestiging van een bestelling.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past