The Pirate Bay website open op laptop

Torrent uploaders betalen (schikkings)boete aan Brein

Laatst bijgewerkt: 29 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 17 seconden

Brein (anti-piraterij instelling) gaf al eerder aan met een aantal torrent-uploaders een schikking te hebben getroffen. Nieuwe details met betrekking tot die schikking komen nu naar de openbaarheid.

Twee torrent uploaders (DisasterZany en ipod020) hebben beide een crowd-funding campagne opgezet waarmee te geld willen ophalen om het aan het oplegde boete-bedrag binnen te halen. In de campagnes wordt om 1750 en 2000 euro gevraagd waaruit je zou kunnen afleiden dat de schikkingsbedragen deze omvang hebben.

Tim Kuik, directeur van Brein, wil geen uitspraken doen over de hoogte van het bedrag en geeft aan dat er bij het vaststellen van het schikkingsbedrag “rekening wordt gehouden met de persoonlijke situatie van de uploaders”.  Wat dit precies inhoudt, wordt niet duidelijk gemaakt.

Wel laat Kuik weten dat de omstandigheden veranderen indien er geld met een crowd-funding campagne wordt opgehaald.

Opvallend is dat sinds enkele dagen de crowdfunding campagnes offline zijn gehaald. Of dit komt doordat het beoogde bedrag is binnen gehaald óf door het dreigement van Tim Kuik is onduidelijk. Arnoud Engelfriet, een bekende ICT jurist, gaf aan dat de kans op het veranderen van het bedrag obv de crowdfundcampagnes onwaarschijnlijk is.

De laatste maanden worden er meer schikkingen getroffen, onder andere met de ontwikkelaars van Popcorntime (een gratis applicatie waarmee mensen middels de torrent techniek films direct kunnen streamen) én andere uploaders.

Brein hoopt door deze schikkingen niet alleen uploaders onderuit te halen, maar ook toekomstige down- en uploaders te ontmoedigen. Velen verwachten dat een groep torrent gebruiks over zal stappen op VPN abonnementen om hun up- en downloadgedrag te verbergen.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past