Serverruimte met persoon op laptop

Tor ontvangt anonieme tips van NSA medewerkers

Laatst bijgewerkt: 29 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 32 seconden

Het Tor Project, een service die gebruikers in staat stelt om anoniem te surfen op het internet, denkt dat het tips ontvangt van spionnen van de Amerikaanse overheid die als taak hebben gebreken van Tor te vinden. Tor’s Andrew Lewman beweert dat de mensen belast met het vinden van manieren om Tor te breken, de groep informatie leveren over gebreken die ze ontdekken.

Niet alles natuurlijk, maar volgens een citaat gepubliceerd door de BBC, beweert Lewman dat Tor maandelijks tips ontvangt over “subtiele” bugs in Tor’s code.

Als zodanig lijkt het Lewman dat sommige betrokken zullen zijn bij inlichtingen diensten. Ze helpen Tor bij het oplossen van problemen, zodat andere inlichtingendiensten deze bugs niet kunnen benutten.

Er werd op gewezen dat Tor gebruikers van oudere versies van de software gevaar zouden lopen. De NSA en de Britse tegenhanger, de GCHQ, richten zich op Tor.

De andere ironie van dit alles is dat het Tor Project in het verleden mede is gefinancierd door het Amerikaanse legeren de US Department of State Bureau of Democracy, Human Rights, and Labor.

Dus, samenvattend: Een project dat gericht is op het helpen van internetgebruikers om hun privacy te behouden, dat de Verenigde Staten in het verleden heeft gefinancierd en op dit moment nog financiert, is gehackt door de NSA, terwijl andere overheidsinstellingen (en mogelijk ook NSA mederwerkers) gevonden gebreken lijken te rapporteren aan Tor zelf.

Tor is belangrijk omdat het zorgt voor broodnodige privacy- en anonimiteitsbescherming op het internet voor een groot deel van de bevolking, zoals journalisten, dissidenten en activisten. Je kunt je wel indenken waarom de NSA een manier zou willen om deze gebruikers toch te bespioneren en op te sporen. Gelukkig, lijkt het erop dat er mensen zijn, zelfs dezen die aan de vijandelijke kant van het hek (tegenover Tor) staan, die het anoniem toch voor Tor op lijken te nemen.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past