Ontgrendelen iPhone met Vingerafdruk

Toestemming voor onder dwang ontgrendelen iPhone verdachte

Laatst bijgewerkt: 1 mei 2019
Leestijd: 1 minuut, 9 seconden

In de Verenigde Staten heeft een rechter de politie toestemming gegeven om onder dwang de iPhone van een verdachte te ontgrendelen door middel van zijn vingerafdruk. Dit blijkt uit een gerechtelijk bevel dat op 18 april verstrekt is aan het Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives (ATF). Voor 2 mei moet het bevel uitgevoerd zijn. Of dat al gebeurd is, is nog niet bekend.

Huiszoeking

Het ATF moest een huiszoeking uitvoeren bij een man die verdacht werd van wapenhandel. Wapenhandelaars maken hierbij vaak gebruik van telefoons om de wapens te kopen en verkopen. Daardoor werd verwacht dat de telefoon van de man bewijsmateriaal zou bevatten. Om bij de inhoud van de telefoon te kunnen komen, zou het nodig kunnen zijn om die te ontgrendelen met een vingerafdruk. Het ATF vroeg hiervoor toestemming bij de rechter en kreeg die. Tijdens de huiszoeking mogen de agenten de vingers van de verdachte op alle aanwezige iPhones drukken en ze mogen daarbij zelf kiezen welke vingers ze gebruiken.

Toestemming in Nederland

In februari deed de rechtbank in Noord-Holland uitspraak in een soortgelijke zaak. Een verdachte in een onderzoek naar een phishingbende wilde zijn iPhone niet vrijwillig ontgrendelen. De politie heeft, terwijl de verdachte geboeid was, zijn vinger tegen de aflezer van de iPhone gehouden, zodat ze bij de inhoud van de telefoon konden komen. De rechter oordeelde dat dit in deze zaak een toegestane werkwijze was.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past