Home - Nieuws (VPN en privacy) - Toename Qakbot en Emotet-malware geconstateerd door Microsoft

Toename Qakbot en Emotet-malware geconstateerd door Microsoft

MalwareMicrosoft constateert de afgelopen maanden een toename van het aantal Windowscomputers dat geïnfecteerd raakt met de Qakbot of Emotet-malware. De beide versies van malware worden verspreid door middel van e-mailbijlagen.

Vertrouwelijke data

Qakbot en Emotet kunnen vertrouwelijke data, zoals toetsaanslagen stelen, maar ook bijvoorbeeld inloggegevens voor internetbankieren. Als de e-mailbijlage geopend wordt kan de malware netwerkschijven, mappen en aangesloten usb-sticks infecteren. Zo kan de infectie zich verder verspreiden in het netwerk.

Zowel bedrijven als thuisgebruikers

Microsoft zegt dat beide malware-exemplaren zich richten op zowel bedrijven als thuisgebruikers, maar dat Qakbot vooral bedrijfscomputers aanvalt en Emotet met name thuisgebruikers. In dit artikel geeft Microsoft advies om infectie met de malware te voorkomen en hoe het te verwijderen als er toch een infectie heeft plaatsgevonden. Microsoft benadrukt dat naast techniek ook het onderwijzen van werknemers belangrijk is, zodat ze verdachte e-mails bijvoorbeeld kunnen rapporteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *