Tim Cook

Tim Cook (CEO Apple) spreekt zich uit over online privacysituatie

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 2 seconden

Apple presenteerde tijdens de ontwikkelaarsconferentie WWDC nieuwe privacyfuncties voor iOS en MacOS. In een gesprek met CNN hierover zegt Tim Cook dat hij vindt dat de privacysituatie volledig uit de hand is gelopen. De CEO van Apple vindt privacy een fundamenteel mensenrecht en is voor zelfregulering van bedrijven, maar zegt ook dat dit bij online privacy niet mogelijk is en dat overheden zich ermee moeten bemoeien.

Tracking en fingerprinting

Apple kondigt aan zich actief te gaan verzetten tegen bedrijven die tracking of fingerprinting gebruiken. Tracking is het volgen van online surfgedrag via bijvoorbeeld like-knoppen op websites. Fingerprinting is het bijhouden van bepaalde kenmerken van de gebruiker, zoals de geïnstalleerde plugins, het land en het besturingssysteem. Hiermee wordt een soort digitale vingerafdruk samengesteld, waardoor bedrijven gepersonaliseerde advertenties kunnen tonen. Deze methodes zullen in Safari, de internetbrowser van Apple, moeilijker gemaakt worden. Als de gebruiker op een website komt die gebruikmaakt van tracking wordt bijvoorbeeld gevraagd of de gebruiker gevolgd wil worden of niet.

Gegevens

Volgens Tim Cook is Apple nooit geïnteresseerd geweest in data van de gebruiker. Na een onderzoek van The New York Times kwam afgelopen maandag in het nieuws dat telefoonfabrikanten jarenlang toegang hadden tot Facebookgegevens. Volgens Cook heeft Apple hier nooit gebruik van gemaakt.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past