App Thuisbezorgd volgt medewerkers ook buiten werktijd

Fietser met Thuisbezorgd rugzak aan Amsterdamse gracht

Maaltijdbezorger Thuisbezorgd volgt met de Scoober-app medewerkers ook buiten werktijd. Dit blijkt uit onderzoek van VPNGids.nl.

Moederbedrijf Just Eat Takeaway heeft deze app ontwikkeld om de levering van elke bestelling op de voet te volgen. Het gaat onder meer om het ophalen van maaltijden bij restaurants, de afgelegde route van de bezorger en de tijd die hij nodig heeft om de maaltijd bij het juiste adres te bezorgen. Iedere 15 tot 20 seconden wordt bovendien de locatie van de bezorger opgeslagen. In totaal registreert de app 39 gegevens per rit.

De app Scoober belooft medewerkers dat de app hen alleen volgt tijdens werktijden, maar in de praktijk blijkt de app medewerkers ook privé te volgen. Deze conclusie trok de Duitse Deelstaat Baden-Württemberg al in mei.

Nederlandse klacht

VPNGids.nl heeft aan de hand van het Duitse onderzoek vragen gekregen over hoe het er nu voor staat bij de AP. Ons contact werkt zelf bij Thuisbezorgd.nl en gebruikt de Scoober-app, maar wilde anoniem blijven. De persoon deelde bovendien screenshots waaruit bleek dat de app ook buiten werktijd de locatie deelde.Screenshot van de app Scoober waarbij wordt aangegeven dat iemands locatie is getrackt

Om deze claims te verifiëren, heeft VPNGids.nl andere medewerkers benaderd. Deze konden de claim bevestigen, maar wilden ook anoniem blijven. Scoober kan je nog steeds tracken buiten werktijd. Wel kun je in je telefooninstellingen de toegang tot GPS locatie aanpassen, maar dan moet je dit iedere keer doen als je gaat werken.

Een woordvoerder van Just Eat Takeaway.com zegt dat de locatie van een medewerker alleen getrackt wordt tijdens de shift. Bezorgers zetten dit zelf aan en uit binnen de app. Bovendien weet het management wanneer een shift eindigt en kan deze shift dan voor de bezorger beëindigen.

De app moet dus vanzelf stoppen met het tracken van gegevens wanneer de app afgesloten wordt. In de praktijk gebeurt dit niet.

Op de vraag hoe het zit met het tracken van GPS-gegevens buiten werk om, vertelde ze dat deze gegevens wel door de telefoon verzonden worden. Buiten de shift zou deze data echter niet meer door de servers van Just Eat Takeaway.com opgeslagen worden.

Duitse klacht

Het Duitse onderzoek toonde aan dat Scoober nauwlettend gedetailleerde gegevens bij iedere bezorging monitort en jarenlang bewaart. Dit is een ernstige overtreding van de Europese privacywetgeving.

Aangezien het hoofdkantoor van Just Eat Takeaway in Nederland ligt, is het de taak van de Autoriteit Persoonsgegevens om te oordelen of Scoober verder onderzocht moet worden.

De AP kan niet bevestigen of ontkennen dat ze Scoober onderzoekt of hier klachten over heeft ontvangen. Wel wil woordvoerder Quinten Snijders kwijt dat de AP “een groot capaciteitstekort” heeft en “vijf keer zo groot zou moeten zijn” om alle zaken te onderzoeken.

In juni van dit jaar werden er dan ook kamervragen gesteld door SP-kamerlid Bart van Kent. Demissionair minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Wouter Koolmees kon toen niet bevestigen of ontkennen dat “Thuisbezorgd.nl gebruik maakt van een volg-app, wat voor volg-app dat dan is en of en welke persoonsgegevens exact worden opgeslagen.” Dit onderzoeken is de taak van de AP.

Als je op dit moment een klacht indient bij de AP is er een minimale wachttijd van een half jaar. De kans is dus vrij groot dat er geen onderzoek loopt naar de praktijken van Scoober.

Wat Scoober zegt in haar privacybeleid

Scoober zegt in haar privacybeleid de volgende gegevens van werknemers te verzamelen:

 • Voor- en achternaam
 • E-mailadres en wachtwoord
 • Tijd waarop de medewerker begint en stopt met werken
 • GPS-locatie
 • Ingevulde beschikbaarheid voor werk
 • Geaccepteerde shifts
 • Ingevulde vakantiedata
 • Tijd dat een shift begint
 • Hoe laat de medewerker ziet dat er een bestelling is
 • Tijd waarop de medewerker een bestelling accepteert
 • Hoe laat de medewerker een bestelling heeft bezorgd
 • Geofence timestamps for pickup and delivery
 • Telefoonnummer
 • Analytics data

Het bedrijf stelt dat je GPS-locatie alleen voor routeplanning en -optimalisatie gebruikt wordt. Bovendien zou je locatie alleen tijdens een actieve shift verwerkt worden. Op het moment dat je een pauze neemt of de shift stopt door op de stop/pauze-knop in de app te klikken, zou Scoober je locatie niet meer volgen.

Daarnaast gebruikt Scoober je GPS-locatie om klanten te informeren waar je precies bent door middel van de zogenaamde Food Tracker. Een derde reden om je gegevens te gebruiken is de prestaties van de bezorgers te meten en te verbeteren. Hiervoor gebruikt Just Eat Takeaway.com je voor- en achternaam, GPS locatie, bezorgde bestellingen en de tijden van acceptatie, pick-up en bezorging.

Deliveroo Riders

Een andere grote bezorgservice in Nederland is Deliveroo. VPNGids.nl was benieuwd of hetzelfde probleem zich ook bij dit bedrijf voordoet. Medewerkers konden hier echter screenshots tonen die het tegendeel bewijzen.

De Riders-app heeft automatisch alleen toegang tot je GPS-locatie, terwijl je de app gebruikt. Dus waar Scoober ook op de achtergrond iemands locatie volgt, doet Riders dit niet. Het kán dus wel.

Techredacteur
Tamara is al jaren bezig met taal en communicatie. De steeds vernieuwde kennis over tech en cybersecurity weet ze zo goed over te brengen op het grote publiek. Tamara is geïnteresseerd in kwesties rondom (overheids)censuur en de balans tussen privacy en vrijheid online.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen