Theresa May

Terreurberichten moeten sneller van social media verwijderd worden

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 4 seconden

De Britse premier May, de Franse president Macron en de Italiaanse premier Gentiloni bespreken woensdag in een vergadering het beleid van social media bij terreurpropaganda. Zij vinden dat zulke berichten binnen één tot twee uur verwijderd moeten worden, om te voorkomen dat veel mensen ermee in aanraking komen. Dit bepleiten ze woensdag tijdens een vergadering met vertegenwoordigers van bedrijven als Microsoft, Google en Facebook.

Algemene vergadering van de Verenigde Naties

De vergadering vindt plaats in New York, tijdens de Algemene vergadering van de Verenigde Naties. Er werd al eerder door Europese leiders gedreigd met strengere wetgeving. Nu moeten social media dergelijke berichten binnen 24 uur verwijderen. Hier hebben de bedrijven zelf mee ingestemd. Kent Walker, de adviseur van de bedrijven, zegt dat ze steeds beter worden in het sneller herkennen en verwijderen van extremistische content, maar dat het offline halen van de berichten binnen een paar uur een enorme technologische uitdaging zal worden.

Twitter

Terreurgroepen weten dat bedrijven steeds sneller worden in het opsporen van terreurberichten. Daarom zorgen zij er ook weer voor dat de content sneller verspreid wordt. Techbedrijven moeten volgens Theresa May daarom nog sneller worden. Twitter maakte dinsdagnacht bekend dat het afgelopen jaar vanwege het verspreiden van terreurpropaganda al 300.000 accounts heeft verwijderd. Zo’n 95 procent daarvan werd niet opgespoord door mensenhanden, maar door geautomatiseerde systemen.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past