tennisbal

Tennisbond krijgt boete opgelegd voor verkopen ledengegevens

Laatst bijgewerkt: 4 maart 2020
Leestijd: 1 minuut, 27 seconden

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft een boete van 525.000 euro opgelegd aan de tennisbond KNLTB. De KNLTB krijgt de boete voor het verkopen van gegevens van hun leden. De tennisbond heeft inmiddels laten weten in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak.

Persoonsgegevens van leden

De AP heeft onderzocht hoe de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennisbond (KNLTB) omgaat met de persoonsgegevens van hun leden. Uit het onderzoek bleek volgens het AP dat de bond zich niet op alle punten aan de AVG hield. De Algemene Verordening Gegevensbescherming is sinds 2018 van kracht om de privacy van burgers te beschermen. Sindsdien mogen organisaties persoonsgegevens niet meer zomaar delen met derden. De tennisbond zou bepaalde persoonsgegevens van hun leden doorgegeven hebben aan sponsors. Het zou gaan om gegevens als namen, adressen en geslacht. Sommige sponsoren kregen de gegeven van 50.000 leden en andere zelfs van 300.000 leden. Hierdoor werden leden ongevraagd benaderd per telefoon of post. Het is niet duidelijk om welke sponsors het zou gaan.

Beroep op gerechtvaardigd belang

In de AVG is opgenomen dat de verkoop van iemands persoonsgegevens zonder toestemming, in principe verboden is. Alleen wanneer een bedrijf een gerechtvaardigd belang zou hebben mag dit. Hoewel de KNLTB zich hierop beriep heeft de AP besloten dat de tennisbond geen gerechtvaardigd belang heeft bij het verkopen van de gegevens.

De tennisbond heeft bezwaar gemaakt tegen het besluit van de AP. Zij zeggen dat ze zich hebben gehouden aan de richtlijnen en transparant zijn geweest over het delen van gegevens. Verder zou het delen van de gegevens zijn bedoeld om leden te laten profiteren van acties van de sponsors. Naast de KNLTB zegt ook de NOS*NSF verbaasd te zijn over het besluit van de toezichthouder.

De AP zal nu naar het bezwaar van de tennisbond gaan kijken.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen