Tennisbond krijgt boete opgelegd voor verkopen ledengegevens

tennisbal

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft een boete van 525.000 euro opgelegd aan de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennisbond (KNLTB). De tennisbond krijgt de boete voor het verkopen van gegevens van hun leden. Ze heeft inmiddels laten weten in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak.

Persoonsgegevens van leden

De AP heeft onderzocht hoe de KNLTB omgaat met de persoonsgegevens van hun leden. Uit het onderzoek bleek volgens het AP dat de bond zich niet op alle punten aan de AVG hield. De Algemene Verordening Gegevensbescherming is sinds 2018 van kracht om de privacy van burgers te beschermen. Sindsdien mogen organisaties persoonsgegevens niet meer zomaar delen met derden.

De tennisbond zou bepaalde persoonsgegevens van hun leden doorgegeven hebben aan sponsors. Het gaat volgens de toezichthouder om gegevens als namen, adressen en geslacht. Sommige sponsoren kregen de gegeven van 50.000 leden en andere zelfs van 300.000 leden. Hierdoor werden leden ongevraagd benaderd per telefoon of post. Het is niet duidelijk om welke sponsors het zou gaan.

KNLTB beroept zich op gerechtvaardigd belang

In de AVG is opgenomen dat de verkoop van iemands persoonsgegevens zonder toestemming in principe verboden is. Wanneer een bedrijf een gerechtvaardigd belang heeft is dit wel toegestaan. Volgens de KNLTB was er sprake van een gerechtvaardigd belang, de toezichthouder houdt er een andere mening op na. Vandaar dat de AP een boete van 525.000 heeft opgelegd aan de tennisbond voor de schending van de privacy van haar leden.

De KNLTB is het niet eens met deze boete. In een persverklaring schrijft de tennisbond dat “de betreffende acties waarvoor de tennisbond is beboet zijn uitgevoerd binnen het kader van het verenigingsrecht en conform het handboek Sport & Privacy, opgesteld in opdracht van NOC*NSF.” “De tennisbond is altijd zorgvuldig omgegaan met persoonsgegevens van leden en open en transparant geweest over het beleid met betrekking tot het delen van persoonsgegevens“, aldus het persbericht.

‘Sporten wordt een stuk duurder door deze uitspraak’

Directeur Dienstverlening van de KNLTB Robert Jan Schumacher vreest dat de uitspraak van de AP sporten in Nederland nog duurder wordt en de ondersteuning van verenigingen in het geding komt. Niet alleen voor tennis, maar ook alle andere sporten die in ons land worden beoefend. “De uitspraak van de AP heeft tot gevolg dat leden op deze wijze niet langer kunnen profiteren van meerwaarde door samenwerking met partners waardoor de beoefening van hun sport duurder zal worden. Daarnaast zullen sportbonden minder aantrekkelijk zijn voor sponsoring en komt daarmee de ondersteuning van verenigingen in gevaar“, aldus Schumacher. Daarom gaat de tennisbond in hoger beroep tegen de sanctie van de toezichthouder. De AP gaat het bezwaar van de tennisbond bekijken.

Ook NOC*NSF is verbaasd over het besluit van de AP. John Bierling, zakelijk directeur NOC*NSF zegt hierover:

“Ook in de sport is de toepassing van de AVG in de praktijk zeer complex gebleken. Het is van groot belang dat de Autoriteit Persoonsgegevens samen met de georganiseerde sport de bestaande open normen verfijnt en uitwerkt. Het zou goed zijn als de Autoriteit Persoonsgegevens haar voorlichtende en richtinggevende rol op zou pakken. De Autoriteit heeft deze stap overgeslagen en is direct tot handhaving overgegaan. Omdat NOC*NSF namens de sport nog met de AP in gesprek is, verbaast het NOC*NSF dat wij nu op deze wijze onaangenaam worden verrast met de zienswijze waarop de AP invulling wenst te geven aan de AVG. Dit kan niet de bedoeling zijn en is zorgelijk.” 

Techredacteur
Tove is al een aantal jaar actief bij VPNgids als techredacteur. Haar doel is om belangrijke informatie over veilig internetten en privacy voor iedereen beschikbaar en begrijpelijk te maken. Mensen kunnen zich beter wapenen tegen cybercriminaliteit en internetcensuur wanneer ze weten waar het over gaat. Meer over Tove.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen