Kaspersky kantoor

Telegraaf moet van de rechter rectificatie plaatsen naar aanleiding van artikel over hack bij Kaspersky

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 10 seconden

Het Russische softwarebeveiligingsbedrijf Kaspersky heeft in een kort geding gelijk gekregen van de Nederlandse rechter. Het ging om een krantenartikel in de Telegraaf, waarin cyberexpert Rian van Rijbroek claimde dat ze had weten binnen te dringen in het WiFi-netwerk van het kantoor van Kaspersky in Utrecht. Volgens Kaspersky is er geen bewijs dat deze hack daadwerkelijk plaatsgevonden heeft en het bedrijf stapte daarom naar de rechter om te vragen om een rectificatie.

Onzorgvuldig

De rechter beoordeelde de publicatie in de Telegraaf als onzorgvuldig. De journalisten konden niet bewijzen dat van Rijbroek hen daadwerkelijk verteld had over de hack. Ze hadden geen aantekeningen of geluidsopnames. Ze hebben ook niet verder onderzocht of de uitspraken van Van Rijbroek wel kloppen en ze hebben Kaspersky niet om een reactie gevraagd op de claims. TMG, het moederbedrijf van de Telegraaf, verklaarde dat de inhoud van het artikel niet serieus genomen moet worden door de lezer, maar volgens de rechter komt dat niet voldoende duidelijk naar voren uit de tekst van het artikel.

Rectificatie

Van Rijbroek zou 40 IP-adressen buitgemaakt hebben door in te breken in het WiFi-netwerk van Kaspersky in Utrecht. Deze IP-adressen zou ze naar een Amerikaanse inlichtingendienst hebben gestuurd, die na analyse van de gegevens zou hebben geconcludeerd dat iemand uit de Tweede Kamer samenwerkt met Rusland.

De Telegraaf moet van de rechter binnen drie dagen een rectificatie plaatsen in de papieren krant en op de website.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past