Extreemrechtse man met vuist in de lucht

Techbedrijven verwijderen accounts van extreemrechtse gebruikers

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 5 seconden

Na de protesten en de aanslag in Charlottesville in Amerika hebben verschillende techbedrijven actie ondernomen tegen extreemrechtse gebruikers. Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram en Spotify hebben allemaal accounts verwijderd van mensen die betrokken waren bij extreemrechtse uitingen.

Christopher Cantwell

Christopher Cantwell verwierf bekendheid door een filmpje van Vice, waarin hij zich racistisch uitte en zei dat de dood van de overleden demonstrant gerechtvaardigd was. Zijn Facebook- en Instagramaccounts zijn niet meer bereikbaar.

Spotify

Digital Music News publiceerde een lijst extreemrechtse artiesten op Spotify. Daarna haalde Spotify een aantal van die bands offline. De rest wordt nog onderzocht. Spotify zegt zulke uitingen, die bijvoorbeeld haat propageren tegenover ras, niet te tolereren.

Leiders uit de techsector spreken zich uit

Tim Cook, bestuursvoorzitter van Apple, heeft zich in een e-mail uitgesproken naar zijn medewerkers. Hij schrijft: ‘Wat in Charlottesville is gebeurd heeft geen plaats in ons land.’ Ook is hij het oneens met president Trump: ‘Ik ben het oneens met de president en anderen die geloven dat er een moreel equivalent is tussen witte supremacisten en nazi’s, en hen die zich tegen hen uitspreken door voor mensenrechten op te komen. De twee vergelijken strookt niet met onze idealen als Amerikanen’.

Mark Zuckerberg, directeur van Facebook, heeft op zijn Facebookpagina laten weten dat haatberichten zo snel mogelijk zullen worden verwijderd van het platform.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past