vrouw achter laptop

Stichting BREIN haalt illegale Russische streamingwebsite offline

Laatst bijgewerkt: 21 oktober 2019
Leestijd: 1 minuut, 5 seconden

De Nederlandse antipiraterijstichting BREIN heeft afgelopen vrijdag een grote Russische website voor illegale downloads offline gehaald. De website Moonwalk.cc zou verantwoordelijk zijn voor het leveren van 80% van de downloads aan alle illegale streamingdiensten van Rusland. De website werd gehost bij vijf verschillende Nederlandse servercomplexen. Drie daarvan waren Nederlandse bedrijven en twee waren Russische bedrijven, waarvan de servers in Nederland stonden.

Moonwalk

Op de website die uit de lucht is gehaald door Stichting BREIN staat nu te lezen: ‘Takedown by BREIN. This service will NEVER be up again.’ Moonwalk zou een database met 26.000 films en 10.000 series gedeeld hebben met andere websites. De meeste van die sites waren maandagochtend nog offline, met uitzondering van een aantal websites die andere illegale bronnen gevonden hebben. De top 50 van die sites zou per maand zo’n 90 miljoen unieke gebruikers en 395 miljoen bezoeken trekken.

Rechterlijk bevel

De eigenaren van de servers werden door middel van een rechterlijk bevel gedwongen om hun medewerking aan Moonwalk per direct te stoppen. Anders kon dit leiden tot een dwangsom van 10.000 euro per dag. Ook moesten ze klantgegevens verstrekken aan Stichting BREIN. Deden ze dit niet, konden ze een boete krijgen van 2500 euro per uur. Stichting BREIN werkte voor deze actie onder andere samen met de Alliance for Creativity and Entertainment, een internationale organisatie die piraterij bestrijdt.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen