Stichting Brein haalt 564 websites offline

Stichting Brein haalt 564 websites offline

Laatst bijgewerkt: 3 juni 2020
Leestijd: 3 minuten, 5 seconden

Stichting Brein heeft een productief jaar achter de rug. In 2019 haalde de auteursrechtenorganisatie 564 websites offline. Tevens zorgde de Stichting ervoor dat Facebook-groepen werden gestopt, zoekresultaten bij Google werden verwijderd en meer dan 300 proxyservers van The Pirate Bay werden neergehaald. De grootste overwinning van de auteursrechtenwaakhond is dat ze een Russische leverancier van illegale downloads aanpakte.

Dat schrijft Stichting Brein in haar jaarverslag over 2019.

Over Stichting Brein

Stichting Brein komt op voor de belangen van artiesten, muzikanten, schrijvers, kunstenaars, filmmakers, game developers en andere auteursrechthebbenden in de creatieve sector. Ze ziet erop toe dat hun auteursrechten worden beschermd en dat anderen niet zonder toestemming de vruchten van hun werk illegaal aanbieden. Dat doet ze niet alleen: alles bij elkaar opgeteld zijn er zo’n 30 organisaties uit de sector aangesloten bij Brein.

Stichting Brein probeert haar doelen zo effectief mogelijk te bereiken. Dat betekent in praktijk dat ze niet achter iedere individuele gebruiker aangaat die illegaal een film downloadt (grootgebruikers daargelaten). In plaats daarvan richt ze haar pijlen op aanbieders van illegale content. De recente overwinning op The Pirate Bay, waarbij het gerechtshof besliste dat Ziggo en XS4ALL de toegang tot het platform moeten verbieden, is daar een voorbeeld van. Gemakkelijk is het niet: de juridische strijd tegen The Pirate Bay duurde maar liefst acht jaar.

Het beschermen van copyright is de moeite waard. De sector voor auteursrechtelijk beschermd materiaal bedraagt 6 procent van het totaal bruto binnenlands product (bbp). En maar liefst 7,4 procent van alle werkgelegenheid in ons land is werkzaam in deze sector.

Resultaten

Dat Stichting Brein het afgelopen jaar niet heeft stilgezeten, blijkt wel uit haar jaarverslag. In 2019 rondde de organisatie 596 onderzoeken af. Daarvan zijn er nu nog 243 in behandeling. In alle zaken gaat het om het illegaal verspreiden van materiaal dat niet in bezit is van de verspreider, waaronder films, series, muziek en boeken.

Verder lezen we in het jaarverslag dat Stichting Brein 564 websites offline haalde, die het streamen of downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal mogelijk maakten. Het afgelopen jaar pakte de auteursrechtenbehartiger 23 aanbieders van zogeheten IPTV-kastjes en VOD-diensten aan. Daarmee is het mogelijk om de allernieuwste films en series gratis te bekijken.

Daarnaast zorgde Brein ervoor dat er 12 Facebook-groepen, ruim 1.800 online advertenties en bijna 1,2 miljoen zoekresultaten werden verwijderd. Door ingrijpen van Brein werden 258 proxyservers van providers die toegang tot The Pirate Bay faciliteerden geblokkeerd. Maar liefst 333 proxies trokken op eigen initiatief de stekker uit hun dienstverlening.

Moonwalk

De grootste en belangrijkste prestatie van afgelopen jaar van Stichting Brein, is het neerhalen van een Russische leverancier van illegale downloads. Samen met de Motion Picture Association (MPA) deed Brein onderzoek naar Moonwalk. Deze site, die vanuit Nederland gehost werd, was verantwoordelijk voor 80 procent van alle traffic van Russische streaming sites. Met maandelijks meer dan 90 miljoen unieke bezoekers en ruim 395 miljoen reguliere bezoekers, was het een van de grootste aanbieders van auteursrechtelijk beschermd materiaal. De database omvatte meer dan 26.000 films en 10.000 series, waaronder ook Nederlandse titels.

Schikking

Door het neerhalen van dit soort diensten, wil Stichting Brein het voor gebruikers moeilijker maken om illegaal aan auteursrechtelijk beschermd materiaal te komen. “De meeste mensen gaan na sluiting over op een legaal alternatief”, zo zegt Tim Kijk, directeur van Stichting Brein, tegenover NU.nl. “Als een verkeerslicht op rood staat en de slagboom is naar beneden, is dat voor de meeste mensen voldoende om daadwerkelijk te stoppen.”

Aanbieders van illegale content staken hun dienstverlening nadat ze van Brein een schikking aangeboden krijgen. Het schikkingsbedrag is een compensatie voor de geleden schade en hangt af van de ernst van de overtreding. “Vorig jaar ging het om kleinere schikkingen, die soms opliepen tot enkele duizenden euro’s”, zo vertelt Kuik. In totaal haalde Stichting Brein een bedrag tussen de 50.000 en 100.000 euro op met schikkingen.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen