Billboard met politieke partijen 20 maart provinciale statenverkiezingen

Stemsoftware met kwetsbaarheden wordt ingezet bij Provinciale Statenverkiezingen

Laatst bijgewerkt: 5 maart 2019
Leestijd: 1 minuut, 2 seconden

Op 20 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Daarbij wordt de Nederlandse stemsoftware OSV gebruikt. OSV staat voor Ondersteunende Software Verkiezingen. De OSV wordt sinds juni 2009 gebruikt om stemmen te tellen en uitslagen te berekenen, maar de afgelopen jaren werden er kwetsbaarheden gevonden in de software. Toch gaat het programma eind deze maand weer ingezet worden bij de Provinciale Statenverkiezingen van 20 maart.

Onveilig bevonden

RTL Nieuws deed in 2017 al onderzoek naar de OSV en vond daarbij de kwetsbaarheden. Hackers zouden de software kunnen gebruiken om de uitslagen van verkiezingen te beïnvloeden. Een jaar later deed RTL Nieuws nogmaals onderzoek en ook toen werden nog tientallen kwetsbaarheden gevonden in het programma. De Kiesraad schreef daarop in zijn jaarverslag over 2018 dat de software aan vervanging toe is. Het beveiligings- en softwareconcept waar de OSV op gebaseerd is moet herzien worden volgens de Kiesraad.

Hoger budget voor aanpassingen

In 2018 werd na deze waarschuwingen het budget van de Kiesraad met 67.000 euro opgehoogd, zodat de beveiligingslekken in de OSV gedicht zouden kunnen worden. Hier zal echter nog behoorlijk wat tijd overheen gaan. De Kiesraad is in overleg met minister Ollongren van Binnenlandse Zaken over verbeteringen aan de software. Het voornemen is dat de nieuwe software in 2021 ingezet kan worden bij verkiezingen.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past