Spaans hotel krijgt AVG-boete na klacht Nederlander

Strandstoelen op een strand van de Spaanse badplaats Mallorca

De Spaanse toezichthouder Agencia Española de Protección de Datos (AEPD) heeft een boete van 30.000 euro opgelegd aan het Spaanse Hotel Marins Playa. Het hotel in Mallorca bewaarde en verspreidde illegaal pasfoto’s van gasten. Een Nederlandse gast van het hotel diende hierover een klacht in.

Dat meldt de Autoriteit Persoonsgegevens in een persbericht. De Nederlandse privacywaakhond werkte samen met de Spaanse toezichthouder, wat resulteerde in de boete.

Ober zag pasfoto en persoonsgegevens hotelgasten

Hoteleigenaren in Spanje zijn wettelijk verplicht om een fotoscan te maken van het paspoort van hotelgasten, ongeacht of ze uit binnen- of buitenland komen. Op deze manier wordt het verblijf van gasten geregistreerd. Een Nederlandse toerist had hier moeite mee, maar hij koos eieren voor zijn geld en liet zijn paspoort scannen.

Tijdens zijn verblijf bestelde de Nederlander een drankje. Om te betalen liet hij de ober zijn sleutelkaart scannen. De gast zag dat zijn pasfoto en paspoort, inclusief zijn naam en andere persoonsgegevens, op de tablet van de ober verschenen. Op deze manier controleert het hotel of de persoon in kwestie ook daadwerkelijk gast in het hotel is. Een hapje of drankje bestellen op de naam van een ander is daardoor onmogelijk.

Autoriteit Persoonsgegevens tekent bezwaar aan

De Nederlandse hotelgast diende daarop een klacht in. Aanvankelijk oordeelde de AEPD dat Hotel Marins Playa het recht had om de identiteit van gasten op deze manier vast te stellen. De toezichthouder legde zijn bevindingen vast in een voorlopig rapport en legde deze voor aan de Autoriteit Persoonsgegevens. De Nederlandse toezichthouder toonde aan dat de werkwijze van het hotel wel degelijk een overtreding van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) was.

Het opslaan en verspreiden van een scan van de pasfoto is in dit geval een te zwaar controlemiddel. Informeren naar het kamernummer van de gast, al dan niet in combinatie met de naam van de gast, is voldoende. Het hotel hoeft hiervoor geen pasfoto’s van gasten te gebruiken. Het hotel had bovendien niet van tevoren aan de gast om toestemming gevraagd om de foto in zijn paspoort te bewaren en verspreiden. Dat is in strijd met de AVG.

De Spaanse toezichthouder AEPD heeft deze conclusies overgenomen en haar definitieve besluit aangepast. Dat alles gebeurde in overleg met de Autoriteit Persoonsgegevens. De hoteleigenaar moet nu een boete van 30.000 euro betalen. Daarnaast moet het de werkwijze aanpassen om een einde te maken aan deze overtreding.

AP: ‘Kopie identiteitsbewijs is een zwaar middel om identiteit vast te stellen’

Het is niet de eerste AVG-boete die we dit jaar voorbij zien komen. In februari bepaalde de Autoriteit Persoonsgegevens dat DPG Media een boete van 525.000 euro moet betalen. De toezichthouder kreeg verschillende meldingen van mensen over hoe het multimediabedrijf omging met inzageverzoeken. Voordat zij antwoord kregen op de vraag welke gegevens DPG Media van hen had, moesten ze eerst een kopie van hun identiteitsbewijs uploaden of opsturen. Het bedrijf wees hen er bovendien niet op dat ze bepaalde gegevens mochten afschermen, zoals hun BSN-nummer.

Door deze werkwijze maakte DPG Media het voor klanten onnodig moeilijk om inzage in hun gegevens te krijgen. Bovendien verzamelde het bedrijf teveel persoonlijke gegevens van klanten, wat indruist tegen het beginsel van dataminimalisatie. “Een identiteitsbewijs mag je nooit zomaar opvragen. Er staan veel persoonsgegevens op. Zelfs als er delen van een identiteitsbewijs zijn afgeschermd, blijft een kopie vaak een te zwaar middel om vast te stellen of iemand is wie diegene zegt te zijn”, aldus Monique Verdier, vicevoorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens over deze zaak.

Techredacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen