SP wil opheldering over de handel in persoonsgegevens door callcentermedewerkers

SP wil opheldering over de handel in persoonsgegevens door callcentermedewerkers

Laatst bijgewerkt: 25 juni 2020
Leestijd: 2 minuten, 44 seconden

Ronald van Raak van de Socialistische Partij (SP) is verontwaardigd over de berichtgeving van RTL Nieuws. Techjournalist Daniël Verlaan onthulde dat callcentermedewerkers op grote schaal persoonlijke informatie doorverkopen aan criminelen. Het Kamerlid wil weten of dit ook speelt bij de overheid en hoeveel mensen de regering extern hiervoor inhuurt.

Dat blijkt uit schriftelijke vragen van de SP, gericht aan Raymond Knops, staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Corrupte callcentermedewerkers

RTL Nieuws zorgde voor heel wat verwondering deze week. Uit onderzoek bleek dat callcentermedewerkers regelmatig persoonsgegevens van hun opdrachtgevers kopiëren en plakken in Excel-bestanden en deze verkopen aan cybercriminelen. Het gaat dan om zaken als naam, adres, telefoonnummer en bankgegevens. Criminelen vullen deze data aan met informatie uit openbare bronnen, zoals sociale media. Vervolgens bieden ze deze data aan op diverse fora en chatgroepen als ‘verse leads’ (mensen die nog nooit benaderd zijn door cybercriminelen). Dat levert hen gemiddeld tussen de 25 cent en 2 euro per lead op. Voornamelijk vijftigplussers zijn de dupe van de WhatsApp-fraude die hier veelal uit voortvloeit.

De politie maakt zich grote zorgen om de illegale handel in persoonsgegevens en heeft aangegeven extra rechercheurs op de zaak te zetten. Zo hoopt de politie de callcentermedewerkers op te sporen die verantwoordelijk zijn voor deze praktijken. Ronald van Schijndel, voorzitter van de Werkgeversvereniging voor Facilitaire Contactcenters (WFC) reageerde geschokt. Hij kon zich niet voorstellen dat callcenters zich hieraan schuldig maken. “Contactcenters zijn professionele organisaties waarbij security hoog in het vaandel staat”, aldus Van Schijndel.

Opheldering

SP-Kamerlid Ronald van Raak maakt zich grote zorgen over de handel in privégegevens. Hij heeft dan ook schriftelijke vragen gesteld aan staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. In de eerste plaats wil hij van de bewindspersoon weten of er gevallen bekend zijn van grootschalige handel in privégegevens bij callcenters van overheidsinstanties. Hij doelt specifiek op organisaties als de Belastingtelefoon, het UWV en de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Verder wil Van Raak van de staatssecretaris horen hoeveel personeelsmedewerkers de overheid extern inhuurt voor deze instanties. Daarmee lijkt het Kamerlid te suggereren dat alleen medewerkers die van buiten de organisatie worden ingehuurd zich schuldig maken aan dit soort praktijken. Wat mogelijk meespeelt is dat zij er vaak slechtere arbeidsvoorwaarden op nahouden dan personeel in een vast dienstverband (lager loon, minder uren, geen pensioenopbouw).

Salaris

Eén van de vragen van SP’er gaat over het salaris van callcentermedewerkers. Hij wil weten hoeveel procent van de callcentermedewerkers bij grote overheidsinstanties meer dan 1.991 euro bruto in de maand verdienen. De meeste medewerkers krijgen vaak niet meer betaald dan het minimumloon. Cybercriminelen weten dat en zouden hen bedragen tot duizend euro bieden om een lijst met persoonsgegevens te overhandigen. “Als je elke maand krap bij kas zit omdat je zo weinig salaris krijgt, dan is een extraatje erg aantrekkelijk”, zo zei Elly Heemskerk, bestuurder van FNV Callcenters tegenover RTL Nieuws.

Zij stuurt er dan ook op aan op hogere lonen. “Bij callcenters werken niet alleen studenten, zoals we vaak denken, maar ook mensen die vaak op de arbeidsmarkt zijn afgewezen. Zij zijn dan al heel blij met een baan, en nemen een slecht salaris en geen pensioenopbouw voor lief.”

Tot slot wil Van Raak van de staatssecretaris horen hoeveel procent van de callcentermedewerkers bij overheidsinstanties werkt op basis van een tijdelijke aanstelling.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen