Dropbox app op Smartphone en laptop

Snowden heeft twijfels bij de omgang met privacy door dropbox

Laatst bijgewerkt: 29 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 49 seconden

Edward Snowden heeft zijn zorgen geuit overde cloud opslagdienst Dropbox, die naar zijn zeggen  “vijandig tegenover privacy is”, en riep op tot het oprichten van meer diensten met ‘zero knowledge’ die geen gedecodeerde toegang tot gebruikersgegevens hebben.

Snowden wees erop dat Dropbox de voormalige minister van Buitenlandse Zaken “Condoleezza Rice” in april 2014 aan het bestuur heeft toegevoegd.

“Ze hebben net zetten … Condoleezza Rice aan hun board (bestuur) toegevoegd … die is waarschijnlijk de meest anti-privacy official die  je je kunt bedenken. Ze is een van degenen die op Stellar Wind (NSA Afluister praktijken) toezicht hield op en vond het een geweldig idee. Ze staan dus zeer vijandig tegenover privacy. ”

Cloud bedrijven moeten naar een  “zero kennis” stelsel streven, zei hij, waarmee hij bedoelt het hosten van gegeven zonder dat het bedrijf (of anderen) er toegang tot kunnen krijgen.

“Door zich van de mogelijk te beroven om de informatie te lezen, en te voorkomen dat er een ​​soort van analyseren en manipultie van de informatie zonder toestemming of vergunning van de klant kan plaatsvinden. Dat is de enige manier waarop ze kunnen bewijzen aan de klanten dat ze kunnen worden vertrouwd met hun informatie, “zei hij.

“SpiderOak biedt dezelfde functionaliteit als Dropbox, maar SpiderOak heeft hun systeem zó ingericht dat ze je informatie nooit kunnen ontcijferen en dus, zonder jouw toestemming, kunnen bekijken. Dit geldt dus ook als overheidsinstanties toegang vragen. Deze hebben dan niet alleen toestemming van een rechter nodig, maar ook jouw encryptiesleutel.”

SpiderOak, werd in Illinois in 2006 opgericht en biedt een set diensten aan waarbij zij en anderen nooit bij de data kunnen zonder jouw encryptiesleutel.

Net als zijn grotere rivaal Dropbox, biedt SpiderOak  online opslag voor particulieren en bedrijven. Maar omdat de dienst bestanden versleutelt al op de gebruikers hun apparaat, dus voordat ze de SpiderOak servers bereiken (net als bij een VPN dus),  beweren ze dat niemand bij het ​​bedrijf ze kan decoderen.

Alleen de gebruiker, met hun unieke sleutel – een extreem lange, niet te raden, serie van nummers – kunnen de bestanden weer decoderen. Deze techniek houdt in dat de gegevens niet kunnen worden bedreigd door interne of externe hackers, Ook een regering kan niet zonder de sleutel bij de gegevens.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past