Sleepwet stembureau bord

Sleepwet-referendum zou in maart 2018 plaats kunnen vinden

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 0 minuut, 51 seconden

Op 11 juli werd de ‘aftapwet’ aangenomen door de Eerste Kamer. Deze wet breidt de bevoegdheden van inlichtingendiensten uit, zodat zij informatie mogen aftappen, zelfs als de persoon in kwestie niet per se verdacht is. Er werd een handtekeningenactie gestart om een referendum te krijgen, dat mogelijk in maart 2018 plaats kan vinden, als er genoeg handtekeningen opgehaald worden.

Gemeenteraadsverkiezingen

Op 21 maart 2018 vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Het referendum zou gecombineerd kunnen worden met deze verkiezingen. Volgens de Kiesraad is dat het uitgangspunt; dat referenda gecombineerd worden met gewone verkiezingen. De gemeenten zijn door de Kiesraad al op de hoogte gesteld dat er mogelijk een referendum zal plaatsvinden tegelijkertijd met de gemeenteraadsverkiezingen.

Meer handtekeningen door Zondag met Lubach

Begin deze week steeg het aantal handtekeningen voor het referendum sterk, doordat er aandacht aan besteed werd in het televisieprogramma Zondag met Lubach. Om het referendum door te laten gaan moeten er op 16 oktober 300.000 geldige handtekeningen binnen zijn bij de Kiesraad. In de maand september werden er 100.000 handtekeningen opgehaald, maar inmiddels staat de teller op 219.000.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past