Singapore flag

Singapore neemt omstreden wet aan om nepnieuws tegen te gaan

Laatst bijgewerkt: 9 mei 2019
Leestijd: 0 minuut, 59 seconden

Afgelopen woensdag heeft het parlement van Singapore een wet aangenomen die nepnieuws moet gaan bestrijden. Grote techbedrijven, media en belangengroepen hebben kritiek geuit op de wet, omdat de regering kan dwingen om berichten te laten verwijderen. De organisaties zijn bang dat er misbruik gemaakt zou kunnen worden van de wet, aangezien het de regering van Singapore een vrijbrief geeft om berichten te verwijderen die een andere mening weergeven. De wet maakt niet duidelijk wanneer een bericht als misleidend aangeduid zal worden.

Social media

De regering kan berichten op Facebook en Twitter aanduiden als nepnieuws, waarna er waarschuwingen naast de betreffende berichten zullen komen te staan. Als een bericht echt als schadelijk wordt beschouwd voor Singapore, kan de regering afdwingen om een bericht offline te halen. Als een socialmediaplatform niet gehoorzaamd, kan een boete opgelegd worden van omgerekend 657.000 euro. Ook kunnen er gevangenisstraffen tot tien jaar opgelegd worden.

Reactie van de regering

Op de geuite kritiek zegt de minister van Binnenlandse Zaken van Singapore dat de nieuwe wet de vrijheid van meningsuiting niet zal verstoren. Volgens hem zal er voornamelijk gebruik gemaakt worden van de waarschuwingen naast misleidende berichten en zal er niet zomaar overgegaan worden tot boetes of gevangenisstraffen.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past