Servers IS in beslag genomen bij grote politieactie

Politieagent foto van de zijkant

Tijdens een grote politieactie zijn verschillende servers die gebruikt werden door IS in beslag genomen. Ook in Nederland werden servers uit de lucht gehaald, naast Canada en de Verenigde Staten. Tijdens de actie werd ook samengewerkt met Frankrijk, Groot-Britannië, Bulgarije en Roemenië. De servers werden onder andere gebruikt door Amaq, het persbureau van IS waar bijvoorbeeld aanslagen mee opgeëist worden.

Gat in online propaganda

De operatie werd geleid door het Belgische Openbaar Ministerie en justitie bevestigt dat er ook in Nederland servers uit de lucht gehaald zijn. De baas van Europol, Rob Wainwright, zegt dat IS zeker de consequenties van de inbeslagnames zal merken. Hij zegt dat er hiermee een groot gat geslagen is in de mogelijkheid van IS om propaganda te verspreiden en Europese jongeren te radicaliseren. Waar in Nederland de servers in beslag zijn genomen is niet bekendgemaakt.

Amaq

Via het IS-persbureau Amaq werden onder andere de aanslagen in Parijs, Brussel, Barcelona en Berlijn opgeëist. Naast het persbureau zijn ook nieuwssites Halumu en Nashir, en radiozender al-Bayan getroffen. Berichten op die kanalen werden ook verzonden via de servers die in beslag genomen zijn.

In 2016 en 2017 werden gelijksoortige acties tegen IS uitgevoerd. Door een actie van de Spaanse politie in juni vorig jaar konden geradicaliseerde personen in meer dan 100 landen geïdentificeerd worden.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen