Schoolsoftware Magister niet bereikbaar door DDoS-aanval

Kinderen computers school

Op donderdagavond was het veelgebruikte Magister tijdelijk niet bereikbaar. Een zware DDoS-aanval zou de oorzaak zijn van het probleem. Leerlingen konden urenlang hun cijferlijsten of roosters niet bekijken.

Wat is Magister?

Magister is schoolsoftware die door veel middelbare scholen in Nederland wordt gebruikt. In het systeem kunnen leraren onder anderen huiswerk en cijfers invoeren. Leerlingen kunnen op deze manier thuis gemakkelijk hun rooster en voortgang in de gaten houden.

Vanaf ongeveer 18:00 kwamen de meldingen binnen en het duurde tot 22:00 voordat de storing weer was opgelost.

Wat is een DDoS-aanval?

Websites zijn ingesteld op een gemiddeld aantal bezoekers, dit kan de server dan altijd goed aan. Bij een DDoS-aanval worden er plots heel veel bezoekers naar de website gestuurd. Omdat de server daar niet op ingesteld is, is de desbetreffende website dan moeilijk, of helemaal niet, bereikbaar. De cybercrimineel achter zo’n aanval heeft een groot netwerk van computers, vaak van nietsvermoedende slachtoffers, die allemaal tegelijk naar een website kunnen worden gestuurd.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen