Website Ashley Madison

Schikking in de zaak rondom datalek overspelsite Ashley Madison

Laatst bijgewerkt: 29 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 2 seconden

Overspelsite Ashley Madison, dat getrouwde mensen met elkaar in contact brengt, heeft in een rechtszaak een voorlopige schikking met de aanklagers voorgesteld van 11,2 miljoen dollar. In de zomer van 2015 werd de gebruikersdatabase van Ashley Madison gehackt en openbaar gemaakt op internet. De slachtoffers klagen het bedrijf gezamenlijk aan in een ‘class action’, omdat de site volgens hen zijn beveiliging niet op orde had, waardoor het datalek kon ontstaan.

Schikking

Het bedrijf achter de site, Ruby Corp, heeft in de zaak een schikking voorgesteld om de 36 miljoen getroffenen tegemoet te komen. De rechter moet dit voorstel nog goedkeuren. Daarna kunnen slachtoffers zich melden. Ze kunnen maximaal 3500 dollar ontvangen als ze schade hebben opgelopen door het datalek, afhankelijk van de mate waarin zij hun claim kunnen onderbouwen. Het is onduidelijk hoeveel mensen dit daadwerkelijk kunnen, omdat de identiteit van gebruikers niet werd geïdentificeerd door de site, waardoor alleen een naam in de lijst niet voldoende is.

Gevolgen voor Ruby Corp

In december schikte Ruby Corp ook al voor 1,6 miljoen met de Federal Trade Commission (FTC), na een klacht over de slechte beveiliging van Ashley Madison. Het datalek heeft Ruby Corp een kwart van de omzet gekost en er zijn hoge bedragen uitgegeven aan het verbeteren van de beveiliging.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past