Streamingdienst op scherm

Samenwerking Europese politiekorpsen leidt tot oprollen illegale streamingdienst

Laatst bijgewerkt: 25 maart 2019
Leestijd: 1 minuut, 0 seconde

Politiekorpsen in Spanje, Denemarken, Letland, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Cyprus hebben samengewerkt om een netwerk van illegale streamingdiensten op te rollen. De Spaanse politie maakte bekend dat er veertien invallen zijn gedaan, waarbij elf datacentra gesloten zijn. In Spanje werden acht invallen gedaan, in Denemarken vier en in het Verenigd Koninkrijk twee.

800 kanalen

In de elf datacentra werden 66 servers aangetroffen. Het gros daarvan stond in Denemarken, waarschijnlijk omdat dat land grote breedbandsnelheden heeft. Voor 40 tot 460 euro per maand konden klanten abonnementen afnemen bij de streamingdienst, waarbij ze toegang konden krijgen tot meer dan 800 kanalen. Er kon bijvoorbeeld gekeken worden naar buitenlandse zenders of er kon auteursrechtelijk beschermd materiaal gedownload worden. Klanten van de streamingdienst bevonden zich in meer dan 30 verschillende landen. Het onderzoek naar de streamingdienst begon al in 2015, toen de Engelse Premier League een klacht indiende over illegale kanalen waar mensen het voetbal konden volgen.

Vijf arrestanten

De leden van de bende achter de streamingdienst woonden in het Spaanse Málaga, waar vijf van hen gearresteerd werden. De politie schat in dat er met de illegale diensten zo’n 8 miljoen euro verdiend werd. De arrestanten worden verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie, telecomfraude, witwaspraktijken en diefstal van intellectueel eigendom.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past