Foto Rusland

Russische internettrollen zijn ook actief in Nederland

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 2 minuten, 15 seconden

NRC onderzocht 200.000 tweets die verzonden werden door het Russische Internet Research Agency en concludeert daaruit dat het Russische ‘trollenleger’ ook in Nederland geprobeerd heeft om de publieke opinie te beïnvloeden. De 200.000 tweets werden verzonden door 3841 accounts die gelinkt worden aan het IRA. De betreffende accounts zijn inmiddels verwijderd door Twitter, maar NRC kon de tweets onderzoeken door middel van twee archieven. Eén van de archieven is in te zien op de site van de Amerikaanse nieuwszender NBC News. Het andere archief kreeg NRC in handen via een anonieme bron.

Internet Research Agency

Het IRA is een instituut dat aan de Russische overheid gelinkt wordt. Het wordt ook wel de ‘trollenfabriek’ of het ‘trollenleger’ genoemd, omdat het instituut honderden jonge Russen betaalt om met berichten op social media het publieke debat te beïnvloeden. Dat hebben ze bijvoorbeeld gedaan bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016. Nu blijkt dat deze betaalde trollen ook in Nederland actief zijn geweest.

Het Amerikaanse congres heeft Twitter en Facebook destijds gevraagd om op zoek te gaan naar Russische internettrollen. Twitter kon zo 3841 accounts aan de trollenfabriek toeschrijven, deels door ontmaskering van accounts door Russische klokkenluiders.

In Nederland waarschuwden Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren en AIVD-hoofd Rob Bertholee voor Russische inmenging. Deze waarschuwing kon vooral rekenen op kritiek, omdat de minister nauwelijks met concrete voorbeelden kwam.

Islam in een kwaad daglicht stellen

De berichten die in het Nederlands verstuurd werden vanuit accounts van het IRA lijken vooral bedoeld om de Islam in een kwaad daglicht te stellen. Zo werden er op de dag van de aanslag in Brussel, 22 maart 2016, 1100 tweets gepubliceerd vanuit nepaccounts die zich voordoen als patriottistische Amerikanen. Er werden die dag ook zo’n 130 Nederlandse tweets verstuurd vanuit de nepaccounts. Het Russische trollenleger lijkt vaker dagen van aanslagen aan te grijpen om tweets de wereld in te sturen om het debat op sociale media te manipuleren, maar de dag van de aanslag in Brussel was de eerste keer dat het in zulke groten getale ook in het Nederlands gebeurde.

Het zinnetje ‘Pfff dit vindt ik verschrikkelijk’ werd bijvoorbeeld zes keer getweet, waarvan de eerste keer waarschijnlijk door een legitiem account, maar daarna werd het vijf keer gekopieerd door accounts die gelinkt zijn aan het IRA, inclusief spelfout. Daar werden bovendien ook hashtags aan toegevoegd als #IslamKills en #IslamIsTheProblem. Ook Geert Wilders en de PVV werden veelvuldig genoemd in tweets die afkomstig zijn van accounts die verbonden kunnen worden aan het IRA.

NRC kon ondanks dat de accounts verwijderd waren 940 Nederlandse tweets verstuurd door 152 IRA-accounts achterhalen. Dit is het eerste bewijs dat het Russische trollenleger ook in Nederland actief is geweest. Of er nog steeds activiteit is van Russische nepaccounts in Nederland is niet bekend.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past