Silicon Valley

Russische ingenieurs in Amerika anders behandeld na Russische cyberaanvallen

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 3 seconden

The New York Times sprak met meerdere ingenieurs die in Rusland geboren werden en nu in Silicon Valley werken. Ze zeggen dat Russen er anders behandeld worden, nadat hackers uit Rusland de Amerikaanse verkiezingen probeerden te manipuleren. Tienduizenden Russische immigranten wonen in Silicon Valley om te werken in de techindustrie.

Anders behandeld

Sommige bedrijven zouden juist graag Russische programmeurs aan willen nemen, omdat Rusland de reputatie heeft gekregen van een land waar goede hackers vandaan komen. Andere bedrijven zouden beperken welke gegevens medewerkers uit het buitenland in mogen zien. Ook investeerders merken veranderingen na de oplopende spanningen tussen Rusland en Amerika. Bedrijven zouden hun investeringen minder snel aannemen, omdat ze bang zijn voor Russische invloed.

Cyberaanvallen en nepnieuws

Rusland wordt beschuldigd van een grote cyberaanval tijdens de Amerikaanse verkiezingen. Daarbij zou zijn ingebroken op de server van de Democratische partij en zouden e-mails gestolen zijn. De Russische overheid ontkent hier iets mee te maken te hebben. Ze zeggen dat het hackers waren die vanuit eigen initiatief werkten en niet in opdracht van de overheid.

Daarnaast zou Rusland socialmedia-advertenties ingekocht hebben tijdens de Amerikaanse verkiezingen, waarbij doorverwezen werd naar nepnieuws over de presidentskandidaten. Facebook en Twitter moeten volgende maand voor het Amerikaanse Congres verschijnen om hierover een verklaring af te leggen.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past