Amerikaanse senaat met vlag

Russische hackersgroep bereidt aanval voor op Amerikaanse senaat

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 2 seconden

Volgens een analyse van het beveiligingsbedrijf Trend Micro bereidt een Russische hackersgroep een aanval voor op de Amerikaanse senaat. De groep staat bekend als Fancy Bear en heeft ook als bijnamen APT28 en Pawn Storm. De groep wordt gelinkt aan Russische veiligheidsdiensten. Volgens Trend Micro heeft Fancy Bear in juni 2017 inlogpagina’s van websites van de Amerikaanse senaat nagemaakt, met als mogelijk doel om inloggegevens van senatoren te bemachtigen. Of deze pogingen succesvol waren is niet bekend.

Verdenkingen

Trend Micro ziet sinds 2015 een toename in de activiteit van Fancy Bear. Ze worden verdacht van aanvallen op de Democratische partij tijdens de Amerikaanse verkiezingen, op de campagne van president Macron tijdens de Franse verkiezingen, en op de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, die de ramp op de MH17 onderzocht.

Meer activiteit

Ook in 2017 deed Fancy Bear verschillende pogingen om via phishing informatie te achterhalen. In de periode dat Rusland werd geweerd van de Winterspelen van 2018, waren verschillende sportbonden het slachtoffer van Fancy Bear. Een Nederlandse organisatie werd in 2017 ook doelwit van de hackersgroep, maar het is niet bekend om welke organisatie het gaat.

Met de Winterspelen en belangrijke verkiezingen in zicht, voorspelt Trend Micro dat Fancy Bear ook de komende tijd actief zal gaan zijn in het aanvallen van organisaties.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past