website WADA

Russische hackers vallen antidopingorganisaties aan

Laatst bijgewerkt: 13 juli 2020
Leestijd: 1 minuut, 12 seconden

Microsoft meldt dat zij recent aanvallen hebben ontdekt tegen 16 verschillende sport- en antidopingorganisaties. De aanvallen werden volgens hen uitgevoerd door de Russische hackergroep Strontium, ook wel bekend als Fancy Bear. Microsoft geeft aan dat de meeste van deze aanvallen niet zijn gelukt.

Russisch dopingschandaal

De aanvallen vielen samen met het nieuws van antidopingorganisatie WADA die eind september dreigde met sancties tegen Russische sportorganisaties. Rusland is de laatste jaren verwikkeld in een groot dopingschandaal, waardoor al enkele malen Russisch sporters zijn uitgesloten van deelname aan competities. Het WADA waarschuwde nu dat het land zelfs in zijn geheel deelname aan grote sportevenementen zou kunnen worden ontzegd. Vlak na deze mededeling begonnen de aanvallen tegen verschillende organisaties. Hierdoor lijken de aanvallen een gerichte tegenactie van de hackers die zeer waarschijnlijk Russisch zijn.

De hackers

Microsoft heeft al hun betrokken klanten inmiddels op de hoogte gebracht maar maakt niet openbaar om welke organisaties het ging. Verder geven ze aan dat de hackers gebruik maakte van bekende technieken zoals phishing, wachtwoord hacken, en malware.

Het is niet de eerste keer dat deze hackergroep het gemunt heeft op dergelijke organisaties. Ook tijdens de Winterspelen van 2018 werden er antidopingautoriteiten gehackt. Microsoft geeft ook aan dat zij eerder al stappen ondernamen tegen Strontium toen zij hacks uitvoerde op organisaties die zich bezighouden met het democratisch proces. Het bedrijf vond het belangrijk om melding te maken van de hacks in het licht van de aankomende Olympische zomerspelen in Tokyo in 2020.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen